Metabo KSU 251 – test av sågbord
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.
Det här sågbordet från Metabo är enligt mig det mest prisvärda sågbordet som finns på marknaden just nu. Ett sågbord som är stabilt och dessutom enkelt att transportera tack vare de inbyggda hjulen. Sågbordet är universellt vilket innebär att det passar till sågar från flera tillverkare, bland annat Dewalt.
Kap och gersåg funkar väl utan sågbord, sa någon aldrig. Eller, jag tänkte det när jag köpte min första kapsåg, visserligen hade jag tänkte att använda den relativt stationärt på sin specialbyggda bänk i verkstaden. Men sen kommer en tid när man ändå måste flytta sågen, man ska bygga ett altandäck, byta fasad eller något annat arbete där en kap&ger är överlägsen. Vad gör man då? Jo, man ställer sågen på marken, eller på ett bord från utemöbelgruppen. Alla som någon gång testat dessa metoder vet hur frustrationen byggs upp. Till slut köpte jag sågbordet KSU251 från Metabo.
Efter en del efterforskningar och dåvarande budget så blev det sågbordet Metabo KSU 251 som fick följa med hem. Efter cirka ett års användande är det inget jag har ångrat. Så jag tänkte försöka mig på att skriva en sammanfattning över min erfarenheter av sågbordet från Metabo. Vad som är bra och vad som inte så bra, men förhoppningen om att det kan hjälpa någon annan inför ett köp av sågbord.
Metabo KSU 251 Sågbord
Ett prisvärt sågbord som passar flera olika sågar!
Pros
Passar flera olika sågar
Väldigt prisvärt
Enkelt att transportera
Stabilt
Sågbord som fungerar för flera sågar
KSU 251 är ett universalsågbord, detta innebär att det finns möjlighet att montera kapsågar från olika fabrikat, inte bara från Metabo (Jag har en Dewalt DW770 monterad, vilket fungerar utmärkt). Man monterar sin såg på fästprofiler, det är sedan profilerna man knäpper fast på sågbordet.
Tanken med detta är väldigt god, men jag har problem att få en bra inställning som låter mig avmontera sågen enkelt samt att den sitter stadigt på bordet. Min såg sitter väldigt stadigt, men är just nu lite svårare att ta bort.




Förlängning upp till 2,5 meter
Det är inte helt ovanligt att man använder en kapsåg för att kapa långa brädor, här kan sågstativet verkligen hjälpa till, fullt utdraget är det ca 2,5 meter mellan rullarna. Vilket ofta är fullt tillräckligt.


Förlängningsarmarna drar man ut genom att lossa låset som är placerat på respektive sida av sågbordet. Sedan drar man ut till önskad längd och låser positionen genom att fälla ner låset. Det här tycker jag fungerar mycket bra och låsningen är verkligen stabil, när du väl låst positionen ordentligt kommer armarna inte röra sig.
I fullt utdraget läge sviktar tyvärr förlängningen en hel del. Även om du ställt in höjden på rullarna exakt efter sågens bas kommer rullen åka neråt när sågar en lång planka där stor del av tyngden hamnar på rullen. Ska du få ett exempelvis 90 graders garanterat snitt måste du ha en rejäl fastspänningsanordning på sågen, vilket dessvärre många sågar saknar (I alla fall smidiga lösningar) Annars kommer plankan luta neråt från sågen, vilket betyder ett snett snitt. För mig fungerar det oftast ändå när jag gör vanliga snickeriarbeten, men det är inget stativ jag skulle använda till finsnickeri.


Eftersom det är ett universellt sågbord kan höjden på sågens bas skilja sig, lösningen på detta är att man kan justera höjden på rullarna. Detta gör man relativt enkelt genom att lossa på ratten vid respektive rulle, sedan justerar man in höjden. Här kan en lång rätskiva eller ett långt passa komma väl till användning.


Smidig transport av sågbordet
Transport och portabilitet är verkligen det bästa ed sågbordet. Tack vare transporthjulen, handtaget och de infällbara benen är det väldigt enkelt att flytta bordet, även med sågen monterad.
För mig har det varit väldigt smidigt att enkelt kunna flytta sågen, exempelvis när man arbetat ute och vill ställa in sågen över natten.
På ca 30 sekunder har du vikt in samtliga ben och kan enkelt rulla iväg hela ekipaget men hjälp av transporthjulen och det inbyggda handtaget. Och behöver du flytta sågen en kortare sträcka, vik in endast två av benen.


Beroende på vilken såg man har och hur fint inställd den är kan det i vissa fall vara bra att montera av sågen innan man flyttar, det kan nämligen skaka och hoppa en del, givetvis beroende på underlaget. Men det kan vara värt att tänka på.
Skulle inte transporthjulen och de infällbara benen övertyga dig så kan jag berätta att undertill finns också ett bärhandtag. Med detta handtag bär du sågbordet balanserat med enbart en hand!




Justerbart ben för ojämnt underlag
En riktig bra egenskapen på stativet är möjligheten att justera höjden på ett utav benet. Nu kanske du tänker, bara ett av benen? Japp, det är bara ett ben som man behöver justera för att få ett stabilt sågbord. Det betyder inte att du kan få det helt vågrätt, men du kan absolut få det stabilt.
Tänk dig en pall med bara tre ben, den kommer alltid stå stadigt med alla tre ben i marken, det är det fina med att bygga möbler med endast tre ben, oavsett om det är en pall eller ett bord.
Addera ett fjärde ben, då är det endast det fjärde benet som man behöver kunna justera.


Sammanfattning av sågbordet Metabo KSU 251
Sammanfattningsvis är detta ett riktigt prisvärt sågbord. Jag har dock inte ägt eller arbetat med något annat bord, men jag undersökte flera olika i butik och detta Metabobord kändes stabilare än många andra proffsmärken (Bla. Blå Bosch och Dewalt).
Som jag belyst tidigare i recensionen är det transportmöjligheterna som låter detta bord briljera.
Är du intresserad av tekniska specifikationer finns det på Metabos webbplats för sågbordet.
Ett mycket stabilt sågbord till ett vettigt pris.
Vad är skillnad mellan Metabo KSU251 och KSU401?
Skillnaden mellan KSU251 och KSU401 är längden, det första är 2,5 m fullt utdraget medan det andra, 401 är 4m utdraget. Kommer du ofta arbete med längre plankor är det värt att fundera på att gå upp till KSU401.
One Comment