Test av grovdammsugare Kärcher WD3P
Jag köpte denna dammsugare för cirka 4 år, då ville jag ha en dammsugare som var relativt billig, hyfsad kvalité och fungerar tillsammans med verktyg, valet föll på denna Kärcher WD3 P, och det är inget jag har ångrat, även om jag irriterar mig på några saker.
Även om jag har använt dammsugaren till allt från att dammsuga bilen till att dammsuga en krypgrund så kommer detta inlägget fokusera på användning vid snickeri eller övrig tillverkning tillsammans med maskiner.
Dammsugarens effekt på 1000w räcker gott och väl för att effektivt får bort slipdamm, spån från överhandsfräsen eller sågspån från cirkelsågen. Nästan lite för bra när det används tillsammans med exempelvis en excenterslipmaskin, här skulle man välja sänka effekten en aning för att få bättre flyt med slipmaskinen.
Jag tycker höjden är litet problem, nu använder jag ju maskinen i snickeriet och där är det sällan helt städat och fritt från föremål på golvet. I och med att det är små hjul och kombination med den höga höjden är den lätt att dammsugaren välter när man försöker rulla den fram och råkar köra på en liten träbit. Därför tar jag alltid det säkra före det osäkra och bär dammsugaren när jag måste flytta den.
Koppla maskiner till dammsugaren
Den största anledningen att jag valde att köpa denna modell var uttaget för elverktyg. Tidigare hade jag en vanlig grovdammsugare utan denna funktion vilket många kan tycka är ok. Men någonstans vill man ju ändå förfina sitt arbetssätt för att minska friktion och irritation. Därför valde jag denna, jag kan ha slipmaskinen inkopplad i dammsugaren och när det är dags att slipa är det bara trycka på knappen på min ETS EC150 och då går även dammsugaren igång, verkligen smidigt.
Denna funktion har fungerat väldigt bra. Strömbrytaren på dammsugaren har tre lägen, 1, 0 och 2, så för att använda dammsugaren tillsamman med ett verktyg ska den stå på Auto.


Slang och munstycken
Under denna sektion hamnar det sämsta med dammsugaren, nämligen slangen, eller slangen i sig är det inget fel på, men längden, den är alldeles för kort.
Kvalitén på slangen är helt ok, den håller fortfarande. Men slangen är alldeles för kort, slanglängden på den medföljande slangen är endast 2 meter, vilket kan låta långt. Men ponera att du vill slipa en vägg med takhöjd 240cm, slipa en dörr eller såga en vanlig ”byggskiva”, då räcker inte två meter långt. Det finns längre slangar att köpa till men de kostar en slant.
Själv har jag valt att leva med den korta slangen då jag mest använder maskinen för slipning eller fräsning med överhandsfräs på mindre ytor.
Förutom ett vanligt golvmunstycke fick man med två andra munstycken, varav ett är avsett för verktyg, vilket är ett extra plus. Det är vad man kan kalla för ett universalmunstycke, designat för att fungera tillsammans med många olika verktyg och tillverkare.
Förvaring av munstycke finns bak på maskinen, vilket kan vara trevligt, om man kommer ihåg att sätta tillbaks dom.
Medföljande munstycke för användning med verktyg Förvaring av munstycke bak på maskinen
Filter och dammsugarpåsar
Dammsugaren använder ett patronfilter vilket filtrerar bort även slipdamm och väldigt små partiklar. Jag har bytt filter en gång under dessa år jag haft dammsugaren, så de fungerar ganska länge.
Förutom filter används dammsugarpåsar som kostar ca 30:- styck och finns hos de flesta butiker som säljer Kärcher. Dessutom finns det återanvändbara påsar i tyg som man istället tömmer.
När man byter påse tycker jag Kärcher gjort en liten miss i konstruktionen, det är en plastkant där slangen fästs som gör att det är svårt att få ut påsen när den är full.
Patronfilter monterat på ”locket” Dammsugarpåsar till WD3P
Sammanfattning
Det finns en hel del småsaker som jag stör mig lite på, svårt att ta ut påsen, kort slang, ganska högljudd och dessutom ganska plastigt, speciellt förvaring av munstycken och rör.
Men som vanligt är det priset som styr, så trots dessa nackdelar tycker jag det är en väl fungerande dammsugare som har fungerat för mig under några år.
Hade jag köpt en ny idag, hade jag satsat på en med längre slang, samt en dammsugare där man kan kontrollera sugeffekten samt utrustat med bluetooth.
Men i detta prissegment tycker jag det är en helt ok dammsugare.
Dammsugaren har dessutom en blåsfunktion, vilket i praktiken innebär att man flyttar slangen till utblåset. En funktion jag sällan använder förutom när jag ska blåsa upp barnen pool.
Fördelar 👍 | Nackdelar 💩 |
---|---|
Går att använda tillsammans med verktyg | Alldeles för kort slang och elkabel |
Bra sugförmåga | Svårt att byta dammsugarpåse när den är helt full |
Väldigt sällan stopp i den | Saknar kontroll av sugeffekt |
Blåsfunktion |
Frågor och svar
Vad är skillnaden på Kärcher WD3P och Kärcher WD3 Premium?
WD3P och WD3 Premium faktiskt olika modeller. Det som skiljer är att WD3 Premium har behållare i rostfritt stål, med WD3P har i plast.
Dessutom saknar Premium uttag för verktyg, annars är modellerna lika.
Kan man använda Festool maskiner till Kärcher dammsugaren?
Jag använder flera olika Festoolmaskiner tillsammans med min Kärcher, dessvärre får jag använda två olika adaptrar, dels den som följde med maskinen och dels en övergångsmuff från Festool som heter Festool RM D36/27-AS.
Denna lösning fungerar relativt bra, om en lite klumpig och oföljsam.
Två adaptrar används för Festoolverktyg Lite klumpigt med fungerar