Festool T18+3 skruvdragare
Test | Verktyg

Festool skruvdragare T18+3 test

För några år sedan bytte jag ut min gamla Makita som tyvärr brann upp, som ersättare köpte jag istället en skruvdragare från Festool, modell T18+3. Det är inget jag har ångrat, en riktigt trevlig maskin med riktig Festool-känsla.

Innehållsförteckning

    Skruvdragare är förmodligen ett av de mest använda verktyget i många hem, möbler ska skruvas ihop, hål ska borras och trädäck ska byggas, så att sikta på en bra skruvdragare känns som en bra investering. Jag tänkte i detta inlägg dela med mig av mina erfarenheter av Festools skruvdragare T18+3, vad jag gillar och vad jag inte gillar.

    På pappret är Festools skruvdragare något klen, ”endast” ett vridmoment på 50nm. Nu är ju inte jag någon snickare utan har använt skruvdragaren i hemmet samt i mitt lilla finsnickeri, och endast vid ett fåtal tillfällen har jag märkt att maskinen inte orkar. Det var när jag skulle dra i relativt stora betongskruvar i betong, men annars har jag använt på 30mm kvistborr, 93mm hålsåg utan problem samt dragit i 100mm skruvar utan problem. Märker man att maskinen inte orkar kan man lägga i ettans växel som är lite starkare.

    Hastigheten justeras med avtrycken som på de flesta skruvdragare, men det är väldigt bra känsla här och det är lätt att smyga igång. Och oavsett hastighet så är vridmomenten det samma, så du kan köra väldigt sakta och ändå ha kvar styrkan i maskinen.

    Motorn är kolborstfri, vilket blir mer och mer populärt. Detta innebär i korthet att maskinen drar mindre ström samt att man slipper underhåll i form av att byta kolborst.

    Utbytbara chuckar tack vare FastFix-systemet

    De flesta skruvdragare har idag endast en chuck, vanligtvis en borrchuck som då används till både bitshållare och borrar. Festool har dock en annan lösning, de har utvecklat ett system de kallar för FastFix, vilket innebär att du enkelt kan byta chuck, eller till och med köra utan chuck ifall utrymmet är litet.

    Det finns en handfull olika chuckar att välja på, men de som brukar ingå är en borrchuck och en Centrotec verktygschuck. Se bilder nedan för de olika chuckarna. Dessutom kan man köpa till (följer med i vissa paket) vinkelchuck, excenterchuck och djupanslag.

    • Vinkelchucken används när du vill borra i vinkel, när det är svårt att komma åt rakt framifrån, exempelvis i skåp.
    • Excenterchucken flyttar ”centrum” vilket innebär att du kan borra eller skruva väldigt nära kanten.
    • Djupanslaget används när du inte vill att skruven ska gå för långt in, exempelvis när man sätter gipsskivor.

    Som nämnt tidigare så finns det möjlighet att använda bits direkt i borrspindeln, detta kan vara väldigt praktiskt när det är ont om utrymme,

    För att ta loss eller sätta dit en chuck för man en ”ring” på chucken bakåt och då lossnar chucken, samma sak när man sätter dit en annan chuck.

    Smart bitsförvaring på maskinen – bitsdepå

    Kanske den enklaste funktionen på hela maskinen men en av de funktioner jag uppskattar mest. Nere på skruvdragaren finns plats för fyra stycken bits som hålls på plats med en magnet. Har man inte två skruvdragare men behöver ändå byta bits ofta är detta riktigt trevligt. Något som fler tillverkade verkligen borde ta efter?

    Jag tycker denna funktion fungerar förträffligt, bitsen skjuts in från sidan och magneten är tillräckligt stark för att hålla bitsen på plats, jag har hittills aldrig tappat något bits. För övrigt älskar jag namnet som Festool givit bitshållaren, bitsdepå!

    Enkel och elektronisk kontroll av vridmoment

    Vridmomenten ställs enkelt in på baksidan av maskinen, det sträcker sig från 1 till 25. Vid lägre vridmoment är också hastigheten lägre. Kontrollen av vridmomenten är elektronisk, så när vridmomenten uppnås piper skruvdragaren och maskinen stänger av sig, tills du trycker på avtryckaren igen.

    Inställning av vridmoment gäller endast när maskinen är i ”skruvläge”, lär mer i nästa stycke.

    Festool T18+3 vridmomentinställning
    Vridmomenten ställs in med ratten på baksidan

    Borra eller skruva

    Förutom att byta växel eller justera vridmomentet går det även att välja mellan borrning och skruvning. Detta görs med ett reglage på ovansidan av maskinen.

    Det som skiljer dessa två lägen är vridmomentet. När borr-läget är aktiverat är vridmomentet alltid max, oavsett vad du ställt in vridmomentet på. Detta läge är att föredra när du ska borra. Jag använder nästan uteslutande borrläget ändå.

    Skruvläget används när du vill använda ett annat vridmoment, och att maskinen slutar det blir för tungt. Denna funktion brukar jag använda när jag ska sätta gips, så skruven inte går in för långt. Det fungerar alltid inte helt klockrent men tillräckligt bra för mig som hemmasnickare.

    Reglage för att byta mellan borrning skruvning på Festool skruvdragare

    Belysning

    Skruvdragaren är utrustat med LED-belysning vilket är fantastiskt i många situationer. Led-belysningen är placerad precis under avtryckaren och ger fullgott ljus vid användning. Belysningen går igång direkt när du trycker på avtryckaren, tyvärr tycker jag att lampan slocknar lite för fort, det tar bara nån sekund från det är du släpper avtryckaren tills det att lampan slocknar.

    Jag skulle gärna sett att belysningen var igång lite längre, ofta när det är mörkt vill man ha lite extra ljus för att exempelvis se ett förborrat hål eller liknande.

    Batteri och laddare

    Beroende på när och vilket paket du köper så är det olika batterier. Jag fick med två stycken 3.1ah batterier som är relativt nätta och har låg vikt. Tänker man använda maskinen längre stunder så rekommenderar jag absolut två batterier, då hinner det tomma batteriet ladda upp igen innan det andra är slut.

    Det går även att använda Festools 5ah och 6ah men jag tycker skruvdragaren blir lite klumpig då. Så här skulle jag nog säga att störst inte alltid är bäst. Här räcker det gott och väl med 3,1ah eller Festools 4ah som har samma formfaktor.

    Batteriet har också indikator som visar hur mycket kräm det är kvar, den aktiveras genom att trycka på den gröna knappen på batteriet.

    Smart och välorganiserad förvaring med Festool Systainer

    Säga av man vill om Festool och dess systainers/lådor, men det är väldigt enkelt att hålla ordning. Var sak har sin plats, inga fler verktyg eller batterier som ligger löst i verkstan. Systainers är ett eget ämne men fördelarna är just ordning och reda, samt att man skyddar sina maskiner vid transport eller förflyttning.

    För- och nackdelar med skruvdragaren

    FördelarNackdelar
    FastFix-chucksystemLed-belysningen slocknar för snabbt
    Allmänt trevlig känsla att använda maskinenLite svårt att få in batteriet i laddaren
    Bitsdepå!
    Elektronisk kontroll av motorn och vridmoment
    Förvaring i systainer
    Centrotec
    Kolborstfri motor

    Sammanfattning av mina intryck av Festool skruvdragare T18+3

    Sammanfattningsvis, en riktigt trevlig skruvdragare men många tillbehör, bra förvaring och bra batteri. Sen är det ju priset, Festools verktyg och maskiner är ju ofta de dyraste på marknaden. Men jag skulle säga att en skruvdragare använder man så pass ofta att jag personligen tycker det är värt dom pengarna.

    Att maskinen också har full kraft även vid låg hastighet är riktigt trevligt, speciellt när du ska skruva ut gamla skruvar som kan är lite slitna eller har färg i sig, då är det toppen att kunna börja sakta med full kraft så du verkligen får kontroll.

    Frågor och svar

    Vad innebär vridmoment på sen skruvdragare?

    Vridmoment mäts i Newtonmeter (Nm) och kort beskrivet är det hur hårt du kan dra en skruv. Använder man för högt vridmoment kan skruvskallen gå av.

    Vad är Festool Centrotec?

    Festool Centrotec är ett system som endast Festool använder och består av verktygschucken samt flera olika ”centrotec-verktyg”. Dessa verktyg är till exempel bitshållare, borrar eller försänkare. Genom att använda Centrotec sparar man vikt samt blir maskinen kortare.

    Vad är Festool Fastfix?

    FastFix är system som är utvecklat av Festool. Det innebär att man enkelt kan byta chuck på Festools skruvdragare.

    Similar Posts