Bosch PDB40
Test | Verktyg

Bosch PDB40 pelarborr – test

Pelarborr Bosch PDB40 är en bänkborrmaskin med många funktioner som elektronisk djupmätning, laser och belysning. Borrmaskinen passar hemanvändare som letar efter en prisvärd borrmaskin. I detta inlägg delar jag med mig om mina erfarenheter kring maskinen.

Inledningsvis vill jag informera om att jag endast använt denna pelarborr till trä, alltså inte borrat i någon metall, vilket enligt tillverkaren är fullt möjligt. Så erfarenheter och synpunkter som framkommer i inlägget är baserat på borrning i trä (Dock olika träslag som vanlig gran och furu men även ask, ek och björk.

Jag har använt pelarborren i drygt fyra år i mitt lilla snickeri där jag tillverkar möbler och annan inredning, det vill säga att jag har relativt höga krav på precision.

Borrning och användande av Bosch PDB40

Överlag är jag nöjd med borrmaskinen, det finns några saker jag gillar och några saker jag inte gillar.

Om vi börjar med de saker som är mindre bra skulle jag säga att den något vobbliga chucken är det största problemet, speciellt om man vill borra i vinkel. Jag borrar en del i vinklar, då bygger jag en jigg jag fäster i bordet, sedan placerar jag mitt ämne jag ska borra i jiggen, eftersom chucken glappar lite vill den gärna ”dra iväg” och chucken vinklar sig lite. Detta blir värre desto större borr, exempelvis kvistborrar är extra svåra att borra med vinkel. För att minska problemen brukar jag se till att jag har vassa borr.

Det jag gillar med maskinen är det digitala djupmåttet, den elektroniska styrningen av hastighet och enkelheten att ändra hastighet på spindeln.

Hastighet, växlar och digital styrning

Borrmaskinen har två olika växlar, 1 & 2, dessutom kan man steglöst kontrollera och justera hastigheten för varje växel. Jag brukar klara mig att köra på 2:ans växel och justera hastigheten när jag har olika storlek på borren. Men som sagt, jag borrar endast i trä, ska du borra i metall behöver du förmodligen använda 1:ans växel också.

Hastigheten styrs med reglaget mitt på maskinen, väldigt smidigt om man jämför med andra billigare pelarborrmaskiner där man ofta styr hastigheten genom att lägga om remmar.

En stor fördel med Bosch PDB40 den elektroniska styrningen av hastigheten, detta innebär att maskinen hela tiden försöker bibehålla vald hastighetsinställning, även när det blir tungt att borra.

Laser och belysning

Jag har ganska bra belysning redan i snickeriet och använder sällan den inbyggda led-belysningen men ibland kan den komma till användning, har man lite sämre belysning är detta en funktion man kan komma att uppskatta. Jag tycker lampan ger är tillräckligt starkt för att ge fullgod belysning.

Lasern däremot använder jag väldigt ofta, speciellt när det inte är så noga, utan där avståndet kan diffa +- 1mm. Anledningen är att lasern enligt min mening inte har superhög precision, den är ganska exakt, men, det är dålig skärpa på lasern vilket gör att det är svårt att se exakt vart borren hamnar, men väldigt smidigt när det inte krävs superhög precision.

Digital djupmätare & mekaniskt djupstopp

Den digitala djupmätaren som finns kan ibland vara riktigt användbar. Den används genom att man för ner borret till ämnet, där man sedan nollställer mätaren. När man sedan borrar kan man enkelt se borrdjupet på den digitala displayen. Jag har inte mätt precisionen på denna mätaren men displayen visar förflyttning i steg om 0,1 mm. För borrning i trä skulle jag anse precisionen som tillräcklig. Djupstoppet är väldigt bra när man inte vill borra hela vägen igenom ämnet.

Som ett komplement till djupmätaren finns ett mekaniskt djupstopp, detta används genom att man för borren borren i önskat slutläge, där låser man sedan stoppet med hjälp av ett handtag på sidan av maskinen.

Fasthållningsanordning

En positiv egenskap är den inbyggda fasthållningsanordningen, eller tvingen. Denna sitter fast på pelaren och kan svängas undan när man inte behöver använda den. Denna fungerar helt ok, även om den ibland kan vara lite svår att få loss från pelaren.

Detta är trevligt för man behöver inte komplettera med ett maskinskruvstycke det första man gör man köpt en ny maskin. Känner man att man behöver ett mer kompetent skruvstycke ska spåren i bordet göra att du kan montera de flesta skruvstyckena på marknaden.

Bord och anhåll

Bordet är förberett men hål i varje hörn för att kunna skruva fast det i ett bord eller bänk, vilket enligt mig är ett måste. Maskinen väger väldigt lite, i alla fall i jämförelse med en pelarborrmaskin med gjutjärnsbord. Den låga viken gör att du bör skruva fast maskinen för att få lite extra stabilitet.

Det medföljande anhållet är bra om man vill ha repeterbarhet, men mitt var tyvärr inte 90 grader mot bordet/borren, resultatet av detta blir att man inte kan spänna fast ämnet med ex. en tving mot anhållet.

Bordet är förberett med två spår för fastsättning av jiggar eller andra maskinskruvstycken.

Chuck och byte av borr

Den medföljande chucken är en snabbchuck vilket gör att du enkelt byter borr utan verktyg.

Om jag nämnt tidigare glappar chucken en del, vilken kan ge lite ojämn borrning, speciellt under högre belastning. Jag är dock osäker på om det är chucken eller spindeln som glappar, det kanske hjälper att uppgradera och köpa en annan chuck av högre kvalité.

Höjning och sänkning av borrenhet

Höjning och sänkning av borrenheten är ganska smidig. Enheten låses med ett vred i bakkant, för att höja eller sänka borren lossar man vredet, sedan använder man den vanliga ratten för att höja eller sänka.

Enligt mina erfarenheter måste man dra åt ganska hårt, annars tycker jag maskinen börjar slå i sidled lite grann.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis en prisvärd borrmaskin som räcker väldigt långt. Men jag tycker man ska komma ihåg att detta är en relativt billig pelarborrmaskin, och man brukar få det man betalar för. Men jag skulle säga att för många hemanvändare skulle denna borrmaskin fungera alldeles utmärkt. Chucken glappar lite, maskinen kan ibland slå lite i sidled och den väger relativt lite, så är du på jakt efter en stabil borrmaskin med högre precision skulle jag fundera på något att.

Men för de här pengarna är det nog svårt att hitta något bättre. Problemet med pelarborrmaskiner är att det verkar saknas ett mellansegment, mellan hobby och proffsmaskiner som till exempel Arboga eller Solberga. Även begagnade pelarborrmaskiner har stigit i pris de senaste åren, inte ovanligt att äldre begagnade Arboga-maskiner går för över 10.000:-.

Ett annat plus skulle jag säga är hållbarheten, jag har haft min maskin några år och ingenting har gått sönder, belysning och laser fungerar fortfarande, chucken är intakt och även de lite plastiga lås-rattarna håller fortfarande.

Detta är en ganska bra instegsmodell till en pelarborr skulle jag säga, känner du att du växer ut den brukar det inte vara några problem att sälja den vidare. De som kommer ut exempelvis på blocket brukar säljas ganska snabbt.

Vill du läsa mer om tekniska specifikationer hittar du mer information om Bosch PDB 40 på Bosch:s hemsida.

Fördelar ?Nackdelar ?
Priset är rimligt i förhållande
till kvalité
Lite vobblig chuck
LED-belysningPelaren är klen vid högre tryck
Inbyggd tving/fasthållningAnhållet är inte 90 grader
Matningsdjupet på 90mm
Elektroniskt hastighetskontroll
Laser

Similar Posts