Bosch GCM 8SJL
Verktyg

Bosch GCM 8 SJL – Kap & gersåg recension

Kap och gersågen är kanske en av de mest använda maskinerna när det gäller snickeri. Den är ett måste hos snickare men också väldigt populär bland hemmafixare. Det är en maskin som verkligen har många användningsområden, oavsett om du ska såga gerade foder, bygga en altan eller kapa panel så funkar kap och gersågen utmärkt.

En av de mest populära modellerna på marknaden idag är denna Bosch GCM 8 SJL. Sågen är en så kallad blå Bosch, vilket innebär att den är för snickare och är tänkt att användas professionellt. Detta innebär att det ställs höga krav på tillförlitlighet, drift och precision. Bosch har även sina ”gröna” verktyg som är framtagna för hemanvändare som inte använder verktygen dagligen.

Men trots att detta är en såg framtagen för proffs, skulle jag ändå säga att det kan vara värt att införskaffa den även som hemmafixare. Mycket såg för pengarna.

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter av Bosch GCM 8 SJL. Vad är bra, vad är dåligt, är det ett bra köp? Allt detta kommer du får svar på i detta inlägg.

Känsla och kvalité

Om man enbart tittar på sågen ser den lite klen ut, men jag måste erkänna att jag hade fel. Även om sågen ser klen ut så är den väldigt rigid och stadig. Sågens vikt är 17 kg vilket borgar för kvalité samtidigt som den är överkomlig att bära vid förflyttning. Dessutom har sågen ett handtag högst upp som gör det lite enklare att bära sågen. Denna funktion saknas hos många andra modeller i liknande storlek.

Även reglage och rattar känns helt ok, även om det är i plast. Alla reglage är röda så man enkelt ska kunna se vad man kan lossa eller reglera. När ett reglage väl är inställt och åtdraget så är det inget glapp, utan inställningarna sitter stadigt vilket är ett sort plus. På en del billigare modeller kan det ibland hända att inställningar som vinklar eller liknande ändras vid användning.

De rörliga delarna i sågen, till exempel draganordningen fungerar mycket bra. Sågen glider fram och tillbaka utan minsta friktion. Även rörelsen när man fäller ner sågen för att såga är mjuk och fin och man behöver inte alls ta i.

Sågning

När man sågar med en kap och gersåg är det viktigt att sågklingan kommer upp i full hastighet innan man börjar såga. Bosch GCM 8SJL är inget undantag.

För att starta motorn måste två knappar användas. En säkerhetsknapp som sitter högst upp som trycks in med tummen, först när den knappen är intryckt kan man aktivera avtryckaren. Säkerhetsknappen finns på båda sidorna av handtaget vilket tillåter användning av både höger och vänster hand.

Jag tycker säkerhetsknappen är placerad väldigt bra så det känns inte som ett extra moment. Däremot kan jag tänka mig att det blir lite mer omständigt om du har mindre händer så tummen inte riktigt räcker fram.

Sågen är även utrustad med mjukstart, det innebär att när du startar sågen så snurrar klingan sakta i början för att sedan komma upp i full hastighet. Det går dock väldigt snabbt.

Säkerhetsknappen måste tryckas in innan avtryckaren kan användas

En trevlig funktion med denna kapsåg är att klingskyddet fälls upp så fort du för sågen neråt. Du behöver alltså inte fälla upp skyddet i ett eget moment (Som till exempel på en del modeller från DeWalt där man trycker in ett handtag för fälla ner sågen).

I övrigt tycker jag sågningen fungerar väldigt bra. Motorn kan kännas lite högljudd vid uppstart men när väl klingan fått upp fart är det ”som vanligt”.

Sågen levereras men en hårdmetall klinga med 48 tänder, vilket fungerar utmärkt till det mesta.

Storlek

Den fysiska storleken är inget Bosch GCM 8 kan stoltsera med, den är nämligen lite väl stor. Djupet är nästan 1 meter. Detta är kanske inget problem om du planerar att använda sågen på ett sågbord som står fritt. Men det kan vara värt att tänka på om du ska ha sågen i verkstaden, då tar den upp väldigt mycket plats. Det stora djupet beror främst på att draganordningen sticker ut bakåt, vilket så klart tar upp mycket plats. Speciellt på denna såg då kapdjupet är hela 312mm.

Bordets storlek räcker gott och väl, speciellt om du använder sågen tillsammans med ett sågbord, till exempel Metabo KSU 251 som jag tidigare skrivit om och är ett sågbord jag verkligen kan rekommendera. Då får du även stöd från sågbordet vid arbete med längre plankor.

Bordet går även att förlänga vilket är trevligt om man arbetar man kortare och mindre arbetsstycken. Detta görs enkelt genom att lossa låsen och sedan drar man ut förlängningen. Vid fullt utdragna bord blir den totala bredden ca 75 cm vilket jag tycker är fullt tillräckligt.

Sågklingans diameter mäter 216 mm, vilket är en vanlig storlek för kapsågar i denna storlek. Men en klinga med det måttet klarar du de flesta moment vid olika snickerier eller renoveringar. Men det kan vara värt att notera att kaphöjden är begränsad till 70mm vid 90 grader och 48mm vid 45 grader. Detta innebär att du till exempel inte kan kapa 95×95 stolpar i ett moment. Det går givetvis att lösa om man vänder på stolpen efter första snittet och sedan sågar på motsatt sida, lite krångligare men möjligheten finns.

Gering upp till 60 grader

De flesta sågarna i denna klass brukar klara att gera i 47 eller 50 grader. Men denna såg klarar imponerande 60 grader vilket ibland kan komma till användning.

Att ställa in geringen är väldigt enkelt. Längst fram, närmast dig sitter en ratt som du vrider för att lossa. Efter det sitter det en spärr under ratten man trycker uppåt, därefter vrider men sågen till önskad vinkel.

Det finns också fasta lägen som gör att inställningar av vanliga vinklar går väldigt snabbt, till exempel 45 eller 22,5 grader.

Vinkla med fasta steg

Förutom att vrida sågen till önskad vinkel går det också vinkla såghuvudet. Detta kan ibland vara att föredra, men också nödvändigt om du vill såga två vinklar i samma moment. Till exempel vid ett bordsben som lutar utåt åt två håll.

På höger sidan av sågen sitter spaken som låser sågen. Vill du ställa in en vinkel görs det genom att lossa spaken och sedan vinkla eller tippa sågen i sidled. På höger sida sitter också markeringen för vilken vinkel du ställer in.

En trevlig funktion vid vinkling är att även här finns det tre fasta lägen. 90, 22,5 och 45 grader. Detta är riktigt smidigt och gör att du får en väldigt hög repeterbarheter till skillnad mot om du skulle ställa in genom att enbart titta på markeringen.

Notera att även om detta är en ”proffssåg” går den endast att vinkla åt ett håll, vilket är vänster.

Skarp laser visar sågsnittet

Här märker man att sågen är en kvalitésmaskin. Lasern är nämligen knivskarp om man jämför med andra verktyg i lägre prisklasser.

Ibland kan även de billigaste verktygen ha en laser för att locka till köp, men ofta får man vad man betalar för. Lasern på en billig maskin brukar vara ganska suddig och bred så den underlättar knappast.

Lasern kan sättas på via knappen på sågen

Men lasern på denna kapsåg är faktiskt värd sitt namn. Bästa lasern jag använt faktiskt. Linjen är tunn och skarp vilket är ett krav för att den ska vara användbar. Vid leverans från fabrik är det dock inte säkert att lasern är exakt. Men detta är relativt enkelt att göra själv genom att justera skruvar uppe på sågen. Mer information om hur du justerar lasern finns i instruktionsboken för sågen.

Bosch GCM 8SJL laser
Knivskarp laser som faktiskt underlättar arbetat

Såga notspår

Notspår innebär att man inte sågar igenom hela plankan, utan sågen stannar vid ett visst djup. Detta är perfekt när man vill såga notspår eller tappar. I och med att justeringen av djupet sker med en skruv så kan man ställa in djupet med hög precision.

Att aktivera denna funktion är väldigt enkel, du viker ut ett stopp när sågen är i uppfällt läge. När sågen sedan fälls ner tar skruven emot i stoppet, skruven kan därefter justeras upp eller ner beroende på hur djupt du vill såga.

Dammupptagning över förväntan

En kap och gersåg är kanske en av de maskiner som skapar mest oreda, sågspån brukar spruta överallt och andningsskydd är nästan ett måste. Men, Bosch GCM 8 har faktiskt en utmärkt dammupptagning, med dammsugare kopplad så klart.

Anledningen till denna utmärkta upptagningen är ett två punktsystem. Det sitter dammupptagning längst bak. Det sitter också en gummikappa precis bakom klingan som tar upp det mesta av spånet. Den främre kappan följer med klingan ner när du sågar så den fångar stor del.

Fästanordning

De flesta kap & gersågar har någon form av fästanordning för att hålla plankan/brädan på plats vid sågning. Det har även denna modell. Men denna typ av fästanordning är inget jag gillar. Sågen har en fästanordning i form av en tving som stoppas ner på baksidan av anhållet och sedan skruvas mot ämnet.

Problemet med denna typ av tving är den fina gängningen, du måste skruva väldigt många varv för att höja och sänka tvingen. Arbetar man med många olika dimensioner är detta ganska tidsödande. Jag skulle gärna se en snabbtving eller liknande där man enkelt kan höja av sänka tvingen snabbt.

Det är tiden det tar att höja och sänka som är nackdelen, när tvingen väl är på plats och åtdragen fungerar den utmärkt. Det är också väldigt enkelt att ta bort tvingen när den inte används.

Sammanfattning

Bosch GCM 8 SJL är en mycket kompetent maskin. Även om den kostar mer än de flesta ”hobbymodellerna” tycker jag att du får väldigt mycket såg för pengarna.

Bosch GCM 8 SJL från sidan
Bosch GCM 8 SJL från sidan

Den enda nackdelen med sågen är dess storlek, eller djupet rättare sagt, nästan 1 meter djup, men samtidigt är kapaciteten där efter. Du kan såga plankor som är 31 cm breda utan problem, vilket borde räcka för de flesta.

De positiva fördelarna är ganska många men mina favoriter är den skarpa lasern, den exceptionella dammupptagningen, fast lägen vid vinkling samt att man kan gera upp till 60 grader.

Vill du läsa mer om de tekniska specifikationerna rekommenderar jag officiella sidan för Bosch GCM 8 SJL.

Similar Posts