Bandsågsblad
Tillbehör | Tips

Var köper man bandsågsblad?

Bandsågsblad är inget som säljs i våra traditionella ”verktygsaffärer” utan kan vara svåra att hitta, men det finns. Jag har hittills handlat bandsågsblad från fyra olika nätbutiker, både från Sverige och England och här tänkte jag tipsa om de butiker jag handlat ifrån.

Värt att notera att jag hat endast använt bandsågsblad för trä men flera av butikerna säljer även blad för metall och kött.

Table of Contents
  Bandsågsblad 19mm 3TPI

  Bandsågsblad från Tuffsaws i Storbritanien

  Första butiken jag handlade ifrån är en engelsk butik med väldigt gott rykte. Vid den tidpunkten hade jag en Record Power BS350E där jag ville byta ut bladet som ingick. Butiken heter Tuffsaws och drivs av endast en man vars passion är bandsågsblad. Dessvärre har de för tillfälligt pausat alla leveranser till Sverige, först på grund av Brexit med sedan på grund av Covid. Men när de börjar leverera igen kan jag varmt rekommendera denna butik.

  Bladen från Tuffsaws är mycket prisvärda skulle jag säga, bra kvalité och bra resultat. Priset beror givetvis på vilken längd du vill ha på bladet med runt 200:- per blad kostar det.

  Tuffsaws bandsågsblad för trä

  Bandsågsblad från Felder

  När jag sedan uppgraderade min bandsåg till en FB510 från Felder började jag istället köpa blad därifrån. Felder har numer en svensk webbutik där man enkelt kan beställa hela deras sortiment.

  Produkterna skickas dock från Österrike så man får räkna med längre leveranstid, enligt min erfarenhet ungefär mellan fem och åtta arbetsdagar. Värt att notera är att de säljer endast längder som överensstämmer med deras egna maskiner, Felder och Hammer. Så har du en såg från en annan tillverkade får du tyvärr leta vidare.

  Anledningen att jag slutade handla hos Felder var priset, ungefär 400:- per blad vilket är dubbelt mot många andra butiker. Dessutom ganska dyr frakt, men ska du ändå handla från Felders butik kan du testa deras blad, det är bra kvalité.

  Här hittar du bandsågsblad från Felder

  Thebandsawshop.com

  Thebandsawshop.com är en butik i England som säljer prisvärda bandsågsblad. Precis som hos Tuffsaws kan man här beställa vilken längd man vill ha. Tyvärr är deras bredaste blad för trä endast 19mm, vilket fungerar i många fall men vill du ha bredare blad får du tyvärr leta vidare.

  Jag är väldigt nöjd med deras blad som endast kostar ca 200:- och en fraktkostnad från ungefär 60:- beroende på hur många blad du köper. Jag har för mig att leveranstiden var ungefär en vecka.

  Länk till Thebandsawshops blad för trä.

  Bandsågsblad från Sverige

  Har du någon gång letat efter bandsågsblad har du förmodligen stött på bandsagblad.se, ingen vacker syn och beställningen verkade vara långt ifrån smidig. Men nu har de lanserat en ny modern sida med en ordentlig webbshop. Så jag har beställt blad här ifrån en gång. Har bredder upp till 25mm och längden bestämmer du helt själv.

  Något dyrare än butikerna i England, bladet jag köpte kostade 260:- med en frakt på 98:-. Men eftersom de finns i Sverige har de bättre leveranstid, inom två dagar är deras leveranstid, vilket är bra ifall du står utan blad i verkstan.

  Bandsågsblad för trä från Bandsagblad.se

  Frågor och svar

  Vilket bandsågsblad ska jag använda?

  Man kan säga att det finns ett par grundregler när du ska välja bandsågsblad och beror på vad du ska använda sågen till. Ska du klyva, alltså såga virke på längden vill man ha så brett blad som möjligt (så brett som din såg orkar att spänna) med få tänder, ca 3TPI.

  Ska du såga kurvor vill du ha ett smalare blad, med något högre TPI.

  Desto fler tänder du har desto finare blir snittet men du kan inte såga lika snabbt. Med färre tänder blir snittet sämre men du kan såga mycket snabbare. Med färre tänder finns det plats för mer spån som tas bort snabbare och minskar värmebildning vilket förlänger livstiden på bladet.

  Ska du köpa endast ett blad rekommenderar jag ett blad på 10-12mm med ca 6TPI

  Vad betyder TPI?

  TPI är en kortkortning och betyder Tooth Per Inch, översatt till svenska, tänder per tum. Det är ett mått på hur många tänder på sågbladet det är per tum. Exempelvis 3TPI innebär att sågbladet har tre tänder per tum. Beroende på tillverkare finns det allt ifrån 3TPI upp till 32TPI.

  Hur slipar man ett bandsågsblad?

  Det finns speciella slipmaskiner för bandsågsblad, manuella eller automatiska, de är tyvärr ganska dyra men kan löna sig om du sågar mycket. De finns också de som bygger jiggar eller manuellt slipar såna sågblad med ex. en Dremel. Detta ger inte samma precision som en slip anpassad för bandsågsblad men fungerar absolut att förbättra att blad.

  För egen del har jag svårt just nu att motivera inköpet av en slipmaskin. Bladen kostar som sagt runt 200:- och räcker för mig väldigt länge. Att slipa med en Dremel tar också för lång tid då jag har ganska långa blad.

  Vad betyder Flex-back respektive Hard-back?

  Flex-back innebär att bara främre delen, alltså tänderna är härdade, detta innebär ett mer följsamt blad, om du exempelvis ska såga kurvor.

  Hard-back innebär att hela bladet är härdat, på så vis blir det mycket styvare och lämpar sig bäst för klyvning,

  Similar Posts

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *