Tips

Köpa verktyg från England

Ibland har jag känt att utbudet på vissa typer av verktyg är ganska skralt i Sverige. Jag har då istället börjat kolla utomlands, ofta i England/Storbritannien. I detta inlägg tänkte jag tipsa om de butiker jag handlat från, allt från skruvstäd till en bandsåg.

Jag har tidigare skrivit om mina erfarenheter från att handla verktyg från Tyskland, vilket också kan vara ett alternativ om man vill ha större utbud än Sverige. Det finns också ett inlägg om när jag köpte bandsågsblad från England.

Verktyg och maskiner från Axminster

Axminster är förmodligen en av de största butikerna i England när det kommer till maskiner och verktyg i allmänhet och träbearbetning i synnerhet. Axminster säljer fortfarande till Sverige, dock med lite begränsat utbud. Man kan till exempel inte köpa knivar längre.

Axminster har sitt eget märke när det gäller maskiner och även en del handverktyg. Maskinerna finns främst i tre olika modeller. Craft, Hobby och Model Engineer är deras enklare serie som passar hobby användare. Dessa maskiner är tillverkade för hobbybruk och är inte anpassade att köras kontinuerligt.

Vill man gå upp ett snäpp för mer stabila maskiner får kan titta efter modellerna som heter Trade och Engineer series.

Vissa av dessa maskiner levereras av logistiska skäl inte till Sverige, men exempelvis pelarborrmaskiner går att beställa.

I övrigt kan man välja svensk krona som valuta och det går dessutom bra att betala med Klarna.

Jag har själv beställt två gånger från Axminster utom som några helst problem. Frakten beräknas så klart på vad du beställer, men från någon hundralapp upp till 600-700 om du beställer en större maskin.

Leveranstiden var heller inget att anmärka på, jag hade mina varor 5-6 arbetsdagar efter placerad order.

Värt att notera är att priserna på Axminsters webbsida innehåller redan tull och övriga avgifter.

Träbearbetningsverktyg från Rutlands

Limknekt från Rutlands

Rutlands är en annan stor butik när det kommer främst till mindre verktyg, främst inom träbearbetning och mycket handverktyg och svarvrelaterat.

Även Rutlands har ett eget märke. Jag har exempelvis köpt deras tvingar som enligt mig är väldigt prisvärda. Är man intresserad av handverktyg säljer de även handhyvlar av märket Qiangsheng Luban. Dessa hyvlar är tillverkade i Kina men är enligt många väldigt prisvärda. Tyvärr har jag själv inte haft möjlighet att testa dessa.

Så är du på jakt efter handverktyg så är Rutlands en butik jag gärna tipsar om. Utbudet är betydligt större än någon annan svensk butik.

Jag beställde ganska långa limknektar, 1400mm vilket jag gissar drog upp fraktkostnaden en aning. Men jag betalade ca 300:- i frakt men det lönade sig ändå, jämfört med att köpa liknande limknektar i Sverige.

Leveranstiden var som utlovat, 5 arbetsdagar.

Handla verktyg från England efter brexit

Innan Brexit var det mycket enklare att hitta butiker som levererar till sverige. Men jag antar att reglerna kring tull och export ser lite annorlunda ut och flera butiker verkar helt ha slutat leverera utanför Storbritannien.

Jag har till exempel handlat verktyg och maskiner från både FFX och Toolstop, men dessa både butiker har som sagt slutat leverera hit.

Tillkommer tullavgift vid köp av verktyg från England?

Sedan Storbritannien lämnade EU räknas de som ett land utanför EU. För sig som privatperson innebär det att moms och eventuellt tull tillkommer på priset.

Moms tillkommer alltid på priset och överstiger varans värde 1600:- behöver du också betala moms.

Tullverket har en bra kalkylator där du enkelt kan räkna ut vad den totala summan på dit köp blir. Tullverkets tullkalkylator

Övrig bra källor gällande handel av verktyg från Storbritannien

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *