Skärmdumpar av tyska verktygssidor
Tips

Handla billiga verktyg från Tyskland

Jag handlat en del av mina verktyg från Tyskland, av två olika anledningar, priset och utbudet. Jag tidigare handlat från tre butiker i Tyskland, så i detta inlägg tänkte jag dela med mig av dessa sidor, några tips samt var man hittar billiga verktyg i Tyskland.

Väldigt få av oss har obegränsat med pengar, och verktyg är kanske inte det första man prioriterar, så priset spelar ofta en stor roll det när är dags för nya verktyg.

Enligt mina erfarenheter och med lite undersökning går det hitta många verktyg billigare än i Sverige. Detta tror jag beror på främst två saker, Tyskland har något lägre moms, 19% (Under Corona 2021 sänkt till 16% som en del av Tysklands stödpaket) samt att det är en större marknad vilket gör att butiker kan sälja till fler kunder med lägre marginal. En tredje anledning kan ju också vara vilken kurs euron står i, är euron låg, blir det billigare priser.

Jag nämnde inledningsvis att jag har handlat från tre olika butiker i Tyskland, dessa är Dictum.com, Elektrowerkzeug-shop samt tyska Amazon, det finns en rad andra butiker som levererar till Sverige, med det är dessa tre jag personligen har handlat ifrån.

Handla verktyg från Dictum

Dictum har ett enormt utbud, speciellt när det gäller handverktyg som till exempel stämjärn, hyvlar och liknande. Ett stort plus med denna butik är att det går att välja en engelsk version, vilket underlättar avsevärt, speciellt när det gäller beställningsinformation.

Jag har haft mailkontakt och ofta fått svar inom några timmar, vilket är ett bra tecken. Jag hade inga problem med min order, Dictum skickade min order den 11 september (tre dagar efter jag placerat orden) och jag kunde hämta ut paketet 15 september. Så leveranstid Dictum, drygt en vecka efter lagd order.

Festool och maskiner från Elektrowerkzeug-shop

Elektrowerkzeug-shop är en butik som är återförsäljare av Festool, så är du på jakt efter något verktyg från Festool finns det kanske möjlighet att fynda.

Här finns tyvärr ingen engelsk version av sidan, så här brukar jag använda Google Translate. (Ett tips är att man kan klistra in en webbadress så blir hela sidan översatt)

Inledningsvis hade jag lite problem här, jag köpte en produkt som enligt webbsidan fanns i lager. Men efter 4 dagar hade ingen hänt med min order så jag kontaktade butiken och fick ett snabbt svar att den produkten var i själva verket slut, vilket gjorde att de väntade in produkten från leverantör. Via mail fick jag även alternativet att byta produkt, (Från Festool ETS EC 150/5 till Festool ETS EC 150/3) vilket jag gjorde, den gick då iväg samma dag.

Har även lagt ytterligare en order som gick hur bra som helst.

Några dagar efter orden fick jag även min officiella mail från Festool som bekräftar mig som ägare. Så även registreringen hos Festool fungerade (även om man numer kan registrera sin maskin själv.)

Leveranstiden från de att butiken skickade varorna var fem arbetsdagar.

Handla från tyska Amazon

Innan Amazon lanserades i Sverige handlade jag ett fåtal gånger från tyska Amazon. Även om Amazon kritiseras för sina arbetsvillkor så har de full koll på leverans och kund. Här var det inga som helst problem, produkten levererades på utsatt datum.

Just I detta fall handlade jag av Amazon själva, men det är värt att notera att ibland är det andra företag som säljer via Amazon.

Fler butiker som levererar verktyg till Sverige

Här nedan följer en lista över andra butiker som levererar verktyg till Sverige. Notera att jag inte själv har handlat från dessa butiker, däremot har jag undersökt om de levererar till Sverige.

 • Baumarkt.eu
  Tysk sida – Säljer bland annat verktyg från Bosch, Dewalt och Makita
 • Rubart
  Tysk sida, säljer bland annat Festool och Metabo
 • Dieter Schmid’s Fine Tools
  Engelsk sida. Mycket handverktyg
 • svh24
  Tysk sida – Skickar inte större verktyg som till exempel bordcirkelsågar
 • Koch-Mannes
  Tysk sidan – Säljer verktyg från Dewalt, Festool Makita med flera

Frågor och Svar

Hur fungerar garantin med verktyg från Tyskland?

Handlar du inom EU (Vilket Tyskland tillhör) så har du samma rättigheter som i Sverige, (se stycket ”Är det riskfyllt att köpa verktyg från Tyskland?” längre ner)

Vissa verktygsföretag har förlängd 3-årsgaranti på sina verktyg och maskiner, men det är lite luddigt att få fram ett svar på om den garantin går att utnyttja i ett annat land. Så här skriver Festool i ett mail:

Egentligen är det meningen att man ska använda sig av garantin i det landet man köpt maskinen. Men vi brukar hjälpa till i dessa fall också.

Vill man vara 100% säker innan sitt köp rekommenderar jag att man kontaktar företaget.

Är det billigt att köpa verktyg från Tyskland?

Det kan absolut löna sig, momsen i Tyskland är något lägre vilket leder till lägre priser.

Vad betyder MwSt?

Den innebär moms (mervärdesskatt). Innan du beställer kontrollera om priset inkluderar MwSt, alltså moms.

Var hittar man billiga verktyg i Tyskland?

Tysklands motsvarighet till Prisjakt heter Idealo och fungerar på liknande sätt. Där är det enkelt och söka fram de verktyg man är intresserad av för att få en lista över butiker samt pris. Det finns även som app om man vill skapa bevakningar och få pushnotiser när något pris sänks.

Notera dock att alla butiker inte levererar till Sverige, här får man leta sig fram.

Hur lång är leveranstiden på verktyg från Tyskland?

Det är svårt att svara på och beror på vilken butik man handlar ifrån. Men när jag har handlat har leveranstiden (från det att butiken skickat varan) hamnat på mellan 4-6 arbetsdagar. Vilket är helt ok tycker jag.

Är det riskfyllt att köpa verktyg från Tyskland?

Många butiker är väldigt seriösa, men det är ju så klart en risk och också en risk för extra krångel om det är fel på varan man beställt. Jag brukar alltid maila och ställe lite frågor, på så vis kontrollera deras seriositet, viss grad, man får också svar på om företaget kan kommunicera på engelska.

Men eftersom Tyskland är med i EU så är med skyddad på mer eller mindre samma sätt som i Sverige.

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren enligt EU-reglerna reparera eller byta ut varan eller ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka.

Om du köper en vara eller tjänst på nätet eller utanför en fast affärslokal (från en dörrförsäljare, per telefon eller postorder) har du också rätt att ångra dig och avbeställa varan eller tjänsten inom fjorton dagar utan motivering.

Källa: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_sv.htm

Hoppas du blev något klokare och dela gärna med dig av dina erfarenheter kring onlineköp från Tyskland

Similar Posts