Hultafors snabbvinkel – speed square
Inlägget innehåller reklamlänkar
Snabbvinkeln har blivit väldigt populär bland snickare och hemmafixare. Den är mycket stabilare än vinkelhaken, dessutom mer användbar på grund av flera finesser. Har man tittat på snickarvideos från USA har man med all säkerhet sett denna triangelformade vinkelhake användas till flera olika moment. Jag kände att det var dags att köpa en för att testa hur bra den fungerar och hur den står sig mot en vanlig vinkelhake.
Hultafors snabbvinkel
Pros
Låg vikt
Bra funktioner
Cons
Saknar millimeter
Även om det finns flera olika tillverkare och modeller föll mitt val på en snabbvinkel i aluminium från Hultafors. Helt enkelt av den enkla anledningen att jag har goda erfarenheter av Hultafors samt att jag tycker prissättningen var rimlig. I dagsläget ligger prislappen på under 200:-.
Kvalité och känsla
Snabbvinkeln är tillverkad i aluminium och är verkligen av god kvalité. Om man jämför med en vanlig vinkelhake kan dessa ofta upplevas som lite svajiga och klena i sin konstruktion, medan denna snabbvinkel ger ett helt annat intryck.
Den är tillverkad i helgjuten aluminium och känns verkligen rigid. Finishen är också väldigt hög, det är inga rester kvar på kanterna eller liknande utan alla kanter och markeringar är väldigt rena. Snabbvinkeln har en svart botten med vita markeringar vilket gör att kontrasten är väldigt bra.
Kanterna är också väldigt raka och inte speciellt rundade, vilket jag tycker är en fördel när man markerar med exempelvis en märkkniv.
Det jag skulle önska dock är att markeringen går ner över kanten. Detta skulle underlätta att få markeringar med högre precision.


Snabb markering för 45° och 90°
Eftersom snabbvinkeln är triangelformad är det väldigt lätt att snabbt markera ut både 90° och 45°. Längst ner på vinkeln finns en rejäl klack vilket ger en bra anläggningsyta mot virket för både 45 och 90 grader.
Har du någon gång lagt ut en 45-grading markering med en vanlig vinkelhake har du märkt att det är inte helt lätt. Anläggningsytan på en traditionell vinkelhake är oftast väldigt liten och när du börjar dra pennan längst kanten har du kanske märkt att det är väldigt lätt att vinkelhaken vrider sig. Den linje som du hade tänkt skulle vara rak och elegant blev istället en båge, och proceduren måste göras om.
Men snabbvinkeln slipper du detta problem, tack vare den kraftiga klacken och den generösa anläggningsytan.
Givetvis går klacken ut på båda sidorna så du kan sjävklart använda snabbvinkeln åt vilket håll du vill. De olika markeringarna finns också på båda sidorna.


Enkelt att mäta vinkel
Ibland kan det vara smidigt att enkelt kunna mäta ut vinklar. Att markera olika vinklar är ytterligare en funktion som snabbvinkeln kan stoltsera med. Även om precisionen inte är superhög så är det ofta gott och väl för byggnadssnickeri.
Vinkeln är tydligt markerad på den diagonala delen av snabbvinkeln. För att mäta vinkel lägger man först vinkeln som vanligt. Sedan roterar man ut vinkelhaken till markeringen för den vinkeln man önskar är vid brädans kant.
Tittar man på bilden nedan ser du att jag vridit ut vinkeln så är brädans kant ligger i linje med 20°. Därefter är det bara dra en markering och du har önskad vinkel utmätt. Notera att längst ner till höger står det ”pivot”. Detta betyder rotationspunkt och den punkten ska ligga an mot brädan när man roterar snabbvinkeln.


Denna metod fungerar snabbt och smidigt men precisionen blir sådär, samtidigt blir hög repeterbarhet svår att uppnå. Ska man kapa flera plankor med samma vinkel är det därför bättre att göra en mall, som du sedan använder för att markera resten.
Inbyggd strykfunktion
En väldig trevlig funktion på snabbvinkeln är det ”inbyggda strykmåttet”. På snabbvinkelns ena sida finns det urtag varje 0,5 cm som gör att du enkelt kan ”stryka” eller ”ritsa” en markering parallellt med brädans kant.
Strykfunktionens räckvidd sträcker sig mellan 2cm och 12,5 cm. Detta räcker oftast när man arbetar man brädor, men kan ibland kännas lite snålt när man arbetar med skivmaterial som gips, plywood eller OSB.
Strykfunktionen är förmodligen jag gillar bäst med denna snabbvinkel. På bilden nedan används snickarpennan Hultafors HDM för att markera linjen, den fungerar utmärkt tillsammans med strykfunktionen.


Används snabbvinkeln som anhåll
En annan populär funktion med denna typ av snabbvinklar är att de går att använda som anhåll för till exempel en cirkelsåg eller sticksåg.
I och med den stadiga klacken och den kraftiga tjockleken går det utmärkt att köra en såg som använder vinkeln som stöd.
Man kan använda den åt vilket håll man vill, men jag föredrar att lägga klacken mot den bortre delen av plankan. På det viset drar man vinkeln mot sig och samtidigt får man mer anhåll i början av snittet att linjera verktyget mot.
Mät och markera med samma verktyg
Det finns en ”linjal” som låter dig mäta från din markering. Låt oss säga att du vill markera var 5:e cm. Då markerar du första strecket vid den vanliga 90-graders vinkel.
Sedan använder du linjalen (längst ner i mitten på bilden) och gör en liten markering vid 5 cm. Efter det flyttar du vinkelhaken till den nya markeringen och drar ett nytt streck, sedan fortsätter man så hur långt som helst. En trevlig funktion som gör att du mäter och markerar samtidigt.


Sammanfattning av Hultafors Snabbvinkel
Snabbvinkeln tycker jag är ett tillbehör som bör finnas hos alla som tycker om att snickra eller renovera. Med den gedigna konstruktionen tycker jag den underlättar flera olika moment.
Det jag uppskattar mest med denna trekantiga vinkelhake är kvalitén, enkelt att markera 45 grader, strykfunktionen samt att den går utmärkt att använda som anhåll till en såg.
En förbättring jag önskar se är att markeringarna går ner runt kanten så alla markeringar även syns på ”kanten” av snabbvinkel. Det kanske finns på andra modeller men denna modell från Hultafors saknar det.
Jag har inte använt denna snabbvinkel jättelänge men hittills har den visat sig väldigt användbar. Vi får se hur den håller i längden, då aluminium är relativt skört.
Det finns även andra modeller med inbyggt vattenpass. Det vattenpasset är till för att mäta ut befintliga vinklar.