Digital vinkelmätare
Tillbehör

Digital Vinkelmätare

Ett tillbehör jag haft i några år nu och som verkligen gjort geringar lite enklare. En digital vinkelmätare av denna modell underlättar verkligen inställning av vinkel på sågklingor men även bandsågar och rondellslipar. I det här inlägget tänkte jag gå igenom funktioner och erfarenheter kring den digitala vinkelmätaren från Wixey. Det finns en hel del tillverkare av denna typ av vinkelmätare. De funktioner som gås igenom är liknande för alla tillverkade men i detta inlägg är Wixey WR300 Type2 referens.

Vad använder man vinkelmätaren till?

Den här typen av vinkelmätare används främst för att ställa in önskad vinkel på olika maskiner. Ofta används den till bordssågar, kapsågar men det går också bra att använda till rikthyvel, rondellslipmaskin eller bandsåg.

Enligt min erfarenhet är det väldigt sällan de ”inbyggda” måttskalor som finns på maskiner stämmer. Jag skulle vilja påstå att det är väldigt få som stämmer. Inte ens om du köper maskiner inom ”proffssegmentet” kan du lita helt på längd eller vinkelmått. När jag nämner proffssegment talar jag om hantverkarmaskiner som till exempel Makita, Blå Bosch, Dewalt med flera.

I och med att tillförlitligheten är relativt låg är en vinkelmätare av denna typ ett väldigt praktiskt tillbehör. Det låter dig ställa in vinklar snabbt och exakt (med en felmarginal på +/- 0,2 grader)

Nollställning av vinkelmätaren

Det är sällan en maskin står hel i våg därför måste man ”nollställa” mätaren mot en referenspunkt. Om man använder en bordssåg som exempel så är referenspunkten själva bordet, det är från den ytan du vill ha önskad vinkel.

Det låter kanske en aning mer komplicerat än vad det är. För att nollställa vinkelmätaren placerar du den på refernspunkten, exempelvis bordet på bordssågen. Därefter trycker man in knappen ”Zero/0”. Då är vinkelmätaren nollställd och bordet är 0. Nu är du börja mäta vinklar.

Magnetisk botten på vinkelmätaren

Vinkelmätaren har en botten/undersida som är magnetisk, och tillräckligt stark för att hålla hela mätaren på plats. I och med att mätaren är magnetiskt underlättar det avsevärt när du ska ställa vinkeln. Magneten gör att du sätter fast mätaren på själva sågklingan eller det du vill mäta. Med mätaren väl på plats är kan du vinkla klingan och hela tiden följa aktuell vinkel.

Tittar vi på bilden nedan sitter mätaren med magneter direkt på sågklingan. Här får man dock se till att mätaren sitter på själva kroppen av klingan och inte på tänderna då dessa är bredare än klingen vilket skulle ge en felaktig vinkel.

Bakgrundsbelysning

En del modeller har bakgrundsbelysning, bland annat denna modell från Wixey. Detta är en egenskap som är extra trevlig och gör det betydligt enklare att se vinkeln om du har lite sämre belysning.

Hur noggrann är en digital vinkelmätare?

Noggrannheten skiljer lite mellan olika modeller. De flesta vinkelmätare av denna typ har en viss felmarginal. Men ofta är den så pass liten att det är försumbart. Denna modell från Wixey har följande specifikation (Dessa är angivna av Wixey och inget jag själv har verifierat, här hittar du samtliga specifikationer)

Antal decimaler: 0,1 (Vinkel mätaren visar grader med 0,1 grads noggrannhet)

Noggrannhet: +/- 0,2 grader

Reperterbarhet: 0,1 grader

Dessa siffror kan vid en första anblick se ut som ganska stora felmarginaler. Men ofta är det ganska korta/låga träbitar man kapar och på den längden som är kanske ett par centimeter blir utfallet inte då stort.

Batteridriven vinkelmätare

Ganska självklart egentligen, hade varit oerhört omständigt att ha en vinkelmätare med sladd. Men det jag ville nämna med detta stycke är att vinkelmätaren drivs att ett vanligt AA-batteri och enligt min mening håller det väldigt länge. Jag har inte bytt batteri det senaste året i alla fall. De flesta modeller har en funktion som gör att de stänger av sig efter en viss tids inaktivitet, men jag brukar ta för vana att stänga av den manuellt så jag jag använt den.

Vad kan man använda vinkelmätaren till?

Detta är ett ganska mångsidigt tillbehör som kan användas till mycket. Jag brukar bland annat använda vinkelmätaren för att ställa in bordssågen, kap & gersågen, slipmaskinen, rikthyveln och ibland även bandsågen (På bandsågen är det ju bordet man justerar vilket innebär att referenspunkten är bladet).

I teorin skulle man även kunna använda mätaren som ett vattenpass, givet att man kalibrerar noll mot en vattenpass.

Sammanfattning

Ett mycket bra tillbehör till snickeriet, verkstan eller kanske villaägaren. Det finns olika modeller inom olika prisklasser, priset för Wixey WR300 ligger på runt 500:- vilket känns som ett ok pris.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *