Bästa snickarpennan – Pica Dry eller Hultafors HDM
Faktiskt ett av det bästa köpen jag gjort när det kommer till verktyg. Det kan tyckas lite märkvärdigt att man ska ha en speciell penna som kostar ganska mycket mer en än traditionell blyerts- eller snickarpenna. Men enligt mig är de värda varenda krona.
I följande inlägg tänkte jag gå igenom vad som gör denna typ av penna bra, vilken av Pica Dry och Hultafors HDM du ska välja. Det finns fler modeller och tillverkare av likvärdiga pennor men dessa två är de mest populära.
Jag kan redan nu avslöja att pennorna är ganska likvärdiga men det finns några små egenskaper som gör Hultafors till det bättre valet.


Varför en snickarpenna med stift?
Som nämnt inledningsvis kan det tyckas lite märkvärdigt att man ska ha en speciell penna när man snickrar, bygger eller renoverar. Men pennan är kanske det enda verktyg som alltid är med, oavsett vad man bygger.
Jag har tidigare använt vanliga platta snickarpennor eller blyertspennor, och det är samma problem varje gång. Det är är säkert många av er som känner igen problemen. För det första har man ingenstans att ha pennan utan den hamnar bakom örat, under kepskanten eller i ett speciellt framtaget fack på arbetskläderna.
Men om man mot förmodan inte tappar pennan och stiftet inte knäcks av fallet så lyckas man inte hitta den i fickan som den delar med gamla skruv och all sköns skräp. När man ändå lyckats få fram pennan är det dags att vässa den. Då tar man fram sin fina pennvässare som ligger i samma ficka som all annan bråte. Nej, oftast har man ingen pennvässare utan man förlitar sig på sin trubbiga morakniv. Innan man tappar det helt försöker man tälja fram en ny spets.
Den spetsen är resultatet av all kamp pennan redan har uppbringat, den blir ofta inte så bra, vilket innebär en dålig och kanske lite för bred markering när den väl ska användas.
Nåja, jag överdriver en aning men många av de beskrivna problemen försvinner med en penna från Pica Marker eller Hultafors HDM.
Snickarpennor med stift
Både Pica Dry och Hultafors HDM snickarpennor använder ett relativt grovt stift som man fyller på från toppen. Detta görs genom att dra av knappen som även används för att mata fram stiftet. Därefter laddar man i ett nytt stift, det får dock bara plats ett i taget.
I och med att stiften är ganska grova går det alldeles utmärkt att mata ut stiftet ganska långt för att komma åt extra bra. Även om båda pennorna är smala framtill så kan det ibland behövas.
Stiften fungerar på många olika material, och det finns särskilda stift att köpa om man behöver markera på kladdiga, oljiga eller hala ytor.
Här har dessutom båda tillverkarna valt samma dimensioner på stiftet, så du kan exempelvis använda dina Hultafors-stift i en penna från Pica. Det finns refillpaket att köpa och Hultafors har tänkt till en extra gång. Deras refillpaket har också en hållare, den är dessutom rund, i ungefär samma dimension som pennan vilket gör att du kan ha refillpaket med dig enklare.
Penna med pennvässare i fodralet
För att slippa vässa med en slö morakniv så har båda tillverkarna byggt in pennvässare i fodralet, vilket är toppen. Det är enkelt och går väldigt snabbt att vässa fram en ny spets. Dessutom vässar man endast stiftet till skillnad från vanliga blyertspennor där man också vässar bort trät. Detta gör att stålet för att vässa inte slits lika fort.
Pennvässaren är det första som skiljer dessa pennor. Både har en vässare med, men de sitter på olika ställen.
Hultafors tänkt steget längre. Genom att placera pennvässaren på baksidan av fodralet sitter den skyddad. Du kan dessutom vässa pennan samtidigt som du har kvar fodralet i fickan.
Pica har valt att sätta sin vässare längst ner, vilket är mindre bra på två sätt. Dels måste du ha bort fodralet för att vässa, om du har den nedstucken i fickan vill säga. Nästa grej är det jag stör mig mest på med denna penna. Ibland när jag behöver komma åt att markera på svåra ställen trycker jag ut stiftet lite extra. Det jag ofta glömmer är att skjuta in stiftet igen, och i och med att Picas vässare sitter i botten så när jag stoppar tillbaka pennan bryter jag ofta av stiftet.
Hultafors har däremot ett öppet hål nere i fodralet, så oavsett hur långt stiftet sticker ut så går det alltid fästa pennan i fodralet.
Vässaren på Pic sitter längst ner Vässaren på Hultafors sitter bak högt upp
Formen på pennorna
Ytterligare en detalj som skiljer pennorna åt är formen. Pica Dry har valt att göra sin penna helt rund vilket såklart påminner om en traditionell penna. Hultafors har däremot tagit formen från den gamla klassiska snickarpennan och gjort sin platt. Vilket som är bäst är en smaksak men jag kan nog föredra formen på den platta pennan.
Den platta Hultaforspennan är till stor del platt vilket gör att den inte rullar av exempelvis en bänk. Men inte heller Picapennan rullar någonstans då de har placerat en liten knopp på pennan för att förhindra just detta.
Snickarpenna med fodral
Genom att leverera pennorna med fodral har pennan alltid en given plats. Nu behöver man inte längre stoppa den bakom örat eller i fickan.
Båda pennorna har en låsfunktion som fungerar helt friktionsfritt, det är enkelt att ta ut och sätta tillbaka pennan samtidigt som den aldrig trillar ur.
Däremot kan jag tycka att Hultafors återigen har gjort ett bättre jobb, just med fästet för fodralet. Bältesfästet på Hultafors HDM har taggar som är vinklade uppåt medan Pica förlitar sig på trycket från fästet. Under tiden jag har använt dessa pennor tycker jag fodralet sitter fast lite bättre på Hultaforspennan, om än marginellt.
Hultafors HDM snickarpenna
Om man nu vill se detta som en tävling eller jämförelse skulle jag säga att Hultafors HDM vinner. En sammanfattning av de positiva funktionerna jämfört med Pica är: Pennvässare baktill på fodralet, hål i botten för stiftet, bättre format på refillpaket samt bättre fästclips på fodralet.
Pica Marker snickarpenna
Pica marker är fortfarande en bra penna. Men jag har svårt för att vässaren sitter i botten på fodralet, mest för att stiftet ofta går av om det är uttryckt för långt. Däremot har ju Pica en uppsjö av olika pennor och inte bara snickarpennor. Dessutom verkar det ha kommit en version två av Pica-pennan som ska vara fukt och dammtät. Jag ska försöka återkomma med en recension av den pennan också.
Sammanfattning
Oavsett vilken av dessa pennor du väljer kan jag verkligen rekommendera en av dessa pennor, eller likvärdig model. Enligt mig gör det livet och renovering lite enklare. Och båda pennorna är ett stort steg upp från vanliga pennor.