Makita DBO180Z
Test | Verktyg

Makita DBO180Z excenterslipmaskin test

Makita DBO180Z slipmaskin har varit en riktig trotjänare i min verkstad, i snart 9 år har jag använt den till allt från finsnickeri till slipning av spackel. Så länge du har bra batterier kommer denna maskin inte göra dig besviken.

Innehållsförteckning
    Video som visar olika moment från vår YouTube-kanal

    Slipmaskinen använder en 125mm platta vilket är att betrakta som en standardstorlek när det gäller slipmaskiner. Dessutom har maskinen åtta hål i slipplattan för dammuppsammling, vilket också är standard. Detta är positivt då det innebär att det finns flera olika leverantörer av slippapper, av varierande kvalitet. Personligen brukar jag använda slippapper från Bosch som heter ”Wood and paint”, dessa slippapper håller hög kvalité och räcker förhållandevis länge.

    Makita DBO180Z är en väldigt enkel maskin, det finns endast två knappar fram på maskinen, en för att starta och ändra hastighet och en för att stänga av. Knapparna är placerade så att du enkelt kan starta och stoppa med en hand samtidigt som du använder maskinen. Tyvärr har den ingen broms som en del dyrare alternativ har (Festool ETS EC150) vilket gör att det tar några sekunder innan maskinen stannar och du kan sätta ner den. För de flesta är detta ingen stor sak.

    Maskinen är utformad med två olika grepp, dels kan du hålla den uppifrån och dels framifrån. Själv föredrar jag att hålla maskinen ovanifrån då man får bra kontroll över maskinen men även över knapparna.

    Fungerar tillsammans med LXT-batterier

    Makita DBO180Z ingår i Makitas LXT system, vilket innebär att alla 18v batterier från Makita går att använda. Jag har använt 18volt 3ah, och 3ah är det minsta jag rekommenderar, om du inte vill byta hela tiden. Jag skulle uppskatta att med ett 3ah batteri med full kapacitet har slipmaskinen en drifttid på ca 20 minuter (beroende lite på hur hårt du trycker och vilken kornstorlek du har på pappret).

    Placeringen av batteriet tycker jag är bra, det är placerat bak på maskinen och jag har aldrig känt att det sitter i vägen. Eftersom dammsugaren eller dammpåsen också sitter där bak så sitter allt ”samlat” där. Det finns dock möjlighet att vrida vad någonstans man vill ha dammutsuget.

    Även om maskinen i sig endast väger 1,7 kilo, ska man komma ihåg att även batterierna väger en del, så slipar du mycket på tak eller väggar kan det blir lite tungt efter en stund.

    Kvalité på slipning med Makita DBO180Z

    För vissa användningsområden är ju resultatet av slipningen väldigt viktigt, detta kanske främst gäller slipning av möbler. Givetvis måste man använda fint slippapper, minst 180 korn.

    Vid slipning med excenterslipar kan det förekomma att maskinen lämnar ”virvel-märken” eller ”pig tails” efter sig. Det har hänt mig några gånger med denna maskin, men det går att undvika. Jag har lärt mig att batteriet måste ha tillräcklig kraft kvar (maskinen börjar gå saktare och utan kraft när batteriet börjar ta slut) samt att maskinen måste göra jobbet, man kan alltså inte trycka hårt och flytta maskinen, då är det lätt att man får dessa märken.

    Men med bra batteri, lugna fina rörelse och bra slippapper skulle jag säga att kvalitén på slipningen är bra!

    Slipa med olika hastigheter

    Det är sällan jag använder andra hastigheter än den högsta, jag brukar alltid köra fullt drag. Men möjligheten finns genom att trycka på startknappen flera gånger för att få önskad hastighet (Det finns tre hastigheter att välja på). Att köra på en lägre hastighet kan ju vara lämpligt när man exempelvis vill ”runda av kanter” eller på andra material än trä.

    Dammfritt med dammsugare eller den medföljande uppsamlingspåsen

    Den medföljande dammpåsen fungerar väldigt bra och tillåter dig arbeta utan dammsugarslang vilket kan underlätta i vissa situationer, dammpåsen i kombination med att maskinen är batteridriven ger full portabilitet.

    Vill du istället använda dammsugaren går det alldeles utmärkt, storleken på ”porten” är 27mm vilket fungerar tillsammans med vanliga adaptrar för verktyg. Jag har exempelvis använt min grovdammsugare Kärcher WD3P med medföljande adapter.

    Enkelt byte av slipapper

    Som de flesta excenterslipmaskiner fästa slippappret med kardborre, när det är dags att byta är det bara att riva av och sätta på ett nytt. Efter mycket användning kan kardborren bli utsliten på slipplattan vilket gör att slippappret inte längre fäster och åker av när man slipar. När det händer finns det nya sliplattor och köpa, då kan du enkelt byta ut den.

    Ett tips är att inte slänga den gamla, förmodligen fäster slippappret fortfarande lite så plattan går att använda som slipkudde för handslipning.

    Slippappret fästs med kardborre

    För- och nackdelar

    Fördelar 👍 Nackdelar 💩
    BatteridrivenNågot tung vid slipning på vägg eller tak
    Medföljande påse för damm
    Två olika greppmöjligheter
    LXT batterisystem
    Fullt portabel med batteri och dammpåse

    Sammanfattning av Makita DBO180Z test

    En riktigt prisvärd och bra slipmaskin som dessutom verkar hålla väldigt länge. Dammuppsamlingen med medföljande dammpåse fungerar helt ok, och med en dammsugare kopplad blir dammupptagningen aningen bättre.

    Denna slipmaskin fungerar för de allra flesta hemmafixare och fungerar som en bra allround-maskin, har du dessutom andra batteridrivna verktyg från Makita kan du köpa maskinen naken, dvs utan batteri och laddare. Ska man slipa stora ytor under längre tid hade jag not satsat på en 150mm eldriven slipmaskin istället, men med det sagt har detta varit min enda slipmaskin under ganska måna år.

    Är du intresserar av med tekniska specifikationer hittar du det på Makitas webbplats för maskinen.

    Similar Posts