Hörselskydd Hellberg Xstream LD – test
Notera att inlägget innehåller reklamlänkar för Proffsmagasinet.
Med hörselskydd från Hellberg för du ett par bra hörselskydd, med bluetooth utan att betala en förmögenhet. De är dessutom bekväma, har bra räckvidd och helt ok ljud. Ett par prisvärda hörselkåpor.
Hörselskydd Hellberg Xstream LD
Prisvärda hörselkåpor med medhörning & bluetooth!
Pros
Bra pris
Bra batteritid
Medhörning
Bluetooth
Enkla kontroller
Bekväma
Cons
Medhörning något brusig vid användning utan musik
Bluetooth för musik, ljudböcker eller telefon
I och med bluetooth kan du lyssna på musik, ljudböcker eller prata i telefon direkt i hörselskydden. Detta gör du genom att koppla ihop din telefon med hörselskydden via bluetooth.
Att parkoppla hörselkåporna med telefonen var inga konstigheter, du håller inne mittenknappen i några sekunder till led-indikatorn blinkar blått och rött, därefter går du in i din telefond bluetooth-inställningar är där bör ”Hellberg Xstream” komma upp som en tillgänglig enhet. Välj ”Hellberg Xstream” i listan och parkopplingen är slutförd. Det blir inte enklare än så.
När du sedan parkopplat med telefonen en gång ansluter kåporna automatiskt nästa gång du startar dom.
En annan viktig egenskap när det gäller bluetooth kopplingen är enligt mig räckvidden. Ibland kan det vara en fördel om man inte behöver ha telefonen med sig hela tiden, till exempel om man behöver ladda telefonen.
Innan jag beställde dessa hörselkåpor var jag lite fundersam hur bra detta skulle fungera men efter ha testat kåporna är räckvidden inget problem. Jag kunde ha telefonen i verkstan och röra mig fritt utan avbrott. Räckvidden utomhus är också bra, med fri sikt kunde jag vara 25-30m från telefonen.
Batteri
Batteritiden skulla jag säga är bra, Hellberg uppger att driftstiden är ~50h och det verkar stämma bra. Det viktiga är ju att man kan ha dom en hel dag, eller två om man glömmer ladda dom.
Hörselkåporna har inbyggda batterier som man laddar via den medföljande USB-sladden. Nackdelen med detta jämfört med hörselkåpor som har utbytbara AA-batteriet är att man inte kan använda hörselkåporna när de laddas.
Så fungerar knapparna
Hörselkåporna har endast fyra knappar, tre knappar för att styra volym och telefon och en knapp för att aktivera medhörningen. De tre knapparna för att styra telefonen sitter högst upp i en rad. Under dessa är knappen för att aktivera medhörning aktiverad.
Knappen för att starta hörselskydden är placerad i mitten, lite nedsjunken med kanter på varje sida, detta så du enkelt ska kunna känna dig fram till knappen, vilket fungerar väldigt bra.
När hörselskydden är kopplade till telefonen används knappen till att pausa musik eller för den delen aktivera Siri eller Google Assistent. Plus och minusknappen används för att höja respektive sänka ljudet. För att byta låt håller du inne knappen två sekunder.
Genom att hålla inne knappen längst ner i två sekunder aktiverar man medhörning. När medhörning väl är aktiverat kan du trycka på samma knapp för att justera volymen för medhörning.


Är ljudkvalitén bra?
När det kommer till ljudkvalitén finns lite mer att önska. Hörselkåporna ska vara gjorda för musik men här tycker jag att det når inte riktigt ända fram. Men samtidigt jämför jag med ett par Bose Quietcomfort för 3000:- så väger man in att det faktiskt är hörselskydd samt att det endast kostar runt 1600 så är jag ändå benägen att säga att ljudkvalitén är helt ok.
Ljudkvalitén på medhörningen är helt ok om man lyssnar på musik samtidigt, men har du bara medhörning aktiverat utan att spela musik upplever jag ett ganska störigt brus.
Ljudkvalitén vid telefonsamtal är heller inget att anmärka på. Mikrofonerna är placerade fram på hörselskydden, en på varje kåpa.
Vill man ha ännu bättre ljud vid telefonsamtal finns en bommikrofon som man kan köpa till.


Komfort och känsla
Jag har tidigare använt 3M Peltor X-series X2A och måste säga att de är verkligen bekväma hörselskydd. Dessa Hellberg Xstream är också väldigt bekväma men lite hårdare, inte riktig lika följsamma.
Jag tycker komforten i dessa hörselskydd är bra, jag använder de flera timmar i sträck utan att egentligen känna att jag har de på mig, vilket borde vara högsta betyget.
Känslan när det kommer till byggkvalité är att de är bra, känns gedigna och de tåls att användas. Jag är dock lite tveksam till de högblanka delen av hörselskydden, efter att tags användande är känslan att repor kommer synas väldigt väl.
Fullgod ljuddämpning
Hörsel skyddet har ett skyddsvärde på 29 SNR. Detta skydd räcker gott och väl för mig som använder de i snickeriet, inga problem med bordssåg eller andra maskiner som väsnas.
Sammanfattning
Bra hörselskydd till en rimlig peng. Det är egentligen inget som sticker ut eller imponerar extra mycket, vilket man kan förvänta sig för dessa pengar.
Men vill du ha bra hörselskydd med bluetooth, bra räckvidd och bra batteritid kan jag verkligen rekommendera Hellberg Xstream LD.
Innan jag köpte dessa hörselskydd gjorde jag en sammanställning av olika modeller jag övervägde, det inlägget hittar du här.
Frågor och svar
Vad betyder SNR?
SNR står för Singel Number Rating och gäller i Europa. Siffran är ett mått på hur mycket hörselskydden förväntas att dämpa buller och ljud. Hörselskydden från Hellberg Xstream LD har ett SNR-värde på 29 vilket innebär att de reducerar buller på 100dB till 71dB.
Värden över 85dB är skadligt för hörsel, så för att dessa skydd ska fungera för inte bullret överstiga 114dB, vilket ungefär är som ett nattklubb eller en cirkelsåg.
Vad är medhörning?
Medhörning innebär att hörselskydden släpper in och förstärker ljud, så länge de är under 82dB. Detta är till för att man ska exempelvis höra varningssignaler eller kunna kommunicera med andra. På dessa hörselskydd går det välja om man vill aktivera medhörning eller inte.
Dessa hörselskydd finns även i en modell utan medhörning.