Veritas strykmått
Handverktyg

Vad är ett strykmått? (Veritas strykmått)

Ett strykmått är ett mät- eller markeringsverktyg som ofta används inom finsnickeri. Strykmåttet består i sitt grundutförande av tre delar, en arm, ett anhåll man kan låsa i önskad position samt en markeringsfunktion, detta kan vara en penna eller ett vasst metallföremål (rits).

Det är grundutförandet, sen finns det mängder med olika modeller som har extrafunktioner som dubbla armar eller finjustering.

Förutom strykmått kallas detta verktyg eller tillbehör också för ritsmått, men de olika namnen används ibland lite slarvigt. Ett strykmått använder vanligtvis en penna för att rita ut markeringen medan ett ritsmått skär eller ritsar ut markeringen.

I detta inlägg tänka jag att vi skulle titta närmare på strykmåttet, eller snarare ritsmåttet från Veritas.

Hur används ett strykmått?

Syftet med ett strykmått är att markera är linjer, exempelvis där man ska såga eller göra ett urtag. Man flyttar anhållet till önskad längd, sedan lägger man anhållet mot kanten på ämnet och drar eller skjuter strykmåttet längst ämnet. Med strykmått räcker det ofta med ett drag medan med ritsmått brukar första markeringen göras försiktigt för att sedan trycka lite hårdare och få en ordentlig linje andra gången. Oavsett typ av mått får man man en linje som är helt parallell med kanten.

Strykmått används främst inom finsnickeri och används exempelvis när man ska markera ut för tapphål, tappar, slitsar eller andra sammanfogningar. Ett väldigt användbart redskap som hjälper dig att få exakt samma mått hela tiden.

Det är inte heller ovanligt att man har flera ritsmått som kan vara inställda på längder, genom att använda flera mått behöver du inte ändra inställningarna mellan momenten. Därav finns det också ritsmått med dubbla armar som gör att du kan ha två olika mått inställda samtidigt.

Veritas ritsmått
Ett ritsmått från Veritas

Ritsmått från Veritas

Ritsmåttet på bilderna är tillverkat av Veritas, ett företag som tillverkar verktyg för finsnickeri.

Måttet har alla de grundfunktioner man kan förvänta sig hos ett ritsmått, samt några extra som underlättar arbetet ytterligare.

Anhållet är runt, detta tycker jag är en stor fördel kontra exempelvis japanska strykmått, med ett runt anhåll spelar det ingen roll hur du håller måttet, det är också förhållandevis litet vilket gör att du kan komma åt lite bättre vid vissa tillfällen. Nackdelen med denna runda design på strykmått är att det enkelt kan rulla av arbetsbänken, så där får man se upp lite.

Ritsen är också rund och kan enkelt skruvas av för att bytas ut alternativt slipa den. Anhållet innehåller en liten försänkning så när måttet inte används kan du skjuta in ritsen hela vägen, på så sätt skyddar du både dig själv men även ritsen.

Det är också förhållande lätt att slipa ritsen, ta loss, lägg på en slipsten och slipa. När du känner att det är förbrukar finns dessa ritsar att köpa nya för ca 30-40:-

En annan finurlig funktion är finjusteringen. Den fungerar som så att man ställer in önskat värde, låser mässingsratten längst bak på armen, sedan kan man sakta snurra armen/pinnen för att justera in exakt längd. När man sedan uppnått önskad längd låser man med ratten på själva anhållet.

Den sista funktionen som jag verkligen gillar är att ritsen är så pass liten så du kan även använda måttet som en djupmätare. Om vi ponerar att du har ett tapphåll så kan du placera anhållet stående på kanten och sedan släppa ner armen i tapphålet. Därefter låser du måttet och kan direkt använda ritsmåttet för att markera tappen.

Denna modell har även en linjal på pinnen som gör att enkelt att snabbt ställa in önskad längd. Notera att ritsmåttet från Veritas även sälja med brittisk måttenhet (imperial) så var noga med att du köper rätt, vilket är ”metric” eller ”metrisk”.

Veritas strykmått
Linjal direk på armen/pinnen

Sammanfattning

Strykmåttet eller ritsmåttet är ett av de mest använda verktygen i mitt snickeri. Oavsett om jag arbetar med maskiner eller handverktyg så kommer det alltid till användning.

Jag föredrar ritsmått framför strykmått, framförallt av två anledningar. Linjen blir mycket mer exakt med rits, samt att det är lätt att förbättra linjen med en märkkniv.

Om du ska köpa ett strykmått är det två grejer jag vill trycka extra hårt på. Det första är att låsningen verkligen låser, så inte anhållet flyttar när du väl börjat markera, det andra är att det inte är något glapp mellan anhållet och pinnen.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *