Ryoba och Dozuki
Handverktyg

Vad är en japansåg?

Japansågen med sina långa handtag, tunna blad och sylvassa tänder har under senare år blivit väldigt populära hos oss i Sverige. Jag har märkt att jag själv gärna väljer mina japanska sågar framför mina vanliga sågar.

Det finns två stora skillnader mellan en japansåg och en ”vanlig såg” (Västerländsk). Det första är handtaget, japansågen har ofta ett långt handtag i trä som är anpassat för att möjliggöra sågning med två händer. Den andra skillnaden är att japansågen avverkar på draget, alltså när man drar sågen bakåt. Sedan finns det flera olika modeller, med olika typer av blad som är anpassade för olika ändamål.

I detta inlägg tänkte jag gå igenom vad en japansåg är, vilka olika modeller som finns, skillnaden mellan japansågar och vanliga sågar. Jag tänkte också tipsa om olika tillverkare som gör riktigt bra sågar, fortfarande i Japan. Dessutom tänkte jag försöka gå igenom vad man bör tänka på när man väljer vilken japansåg man ska köpa.

Vad är skillnaden mellan en vanlig såg och en japansåg?

I huvudsak finns det tre saker som skiljer en japansåg från en vanlig såg, det är sågriktningen, slipningen samt handtaget.

Sågriktning

Främst är det en egenskap som skiljer japanska sågarna mot våra västerländska sågar. Vanliga sågar avverkar när du för sågen framåt medan de japanska sågarna avverkar när du drar sågen. Det medför att sågbladen på den japanska sågarna kan göras väldigt tunna eftersom de inte behöver motstå ”tryck” som gör att bladet riskerar att vika eller böja sig.

Därför kallas ibland japansågen även för dragsåg, just för att den avverkar på draget.

Slipning av tänderna

Japansågarna har ofta lite annorlunda slipning än våra sågar, förutom kanske klyvsidan på en Ryoba. Ofta är har varje tand hela tre skärytor. Detta gör att snitten blir väldigt tunna och rena. Men det finns en baksida med den typen av slipning, det är väldigt svårt att slipa bladet själv. Därför är det väldigt vanligt att många japansågar har utbytbara blad, så istället för att slipa köper man istället ett nytt blad.

Handtaget

Utseendemässigt är handtaget den kanske mest uppenbara skillnaden mellan japanska och västerländska sågar. Det grepp vi normalt har på vanliga sågar kallas pistolgrepp. Det greppet är anpassat för att trycka sågen framåt.

Japansågarna däremot har ofta ett rakt, relativt långt handtag. Tack vare de långa handtaget kan du använda båda händerna när du sågar. Att använda båda händerna kan ibland underlätta för att få ett rakare snitt, eller när du behöver lite extra kraft.

Handtaget är vanligtvis tillverkade i trä, även om det också förekommer handtag i plast så är trähandtag fortfarande vanligast. Utöver trät så är det många handtag som är lindade med rotting vilket gör handtaget mer greppvänligt. Det gör också att sågen får det typiska utseendet för en japansåg. Personligen kan jag tycka att plasthandtaget kan vara lite bekvämare, men jag föredrar utseendet på ett handtag med rotting.

Handtag i trä och rotting på en Ryoba
Handtag i trä lindad med rotting

Olika typer av japansågar

Ryoba

Ryoba är kanske den vanligaste japanska sågen vi ser på marknaden här i Sverige. Den kännetecknas av den något annorlunda formen, bladet är brett högst upp av smalnar av något ner mot handtaget.

Ryoba är två sågar i en, den har nämligen tänder på båda sidorna av sågbladet. En sida är till för klyvning och den andra för kapning.

Ryoba sågblad
Sågbladet på en Ryoba

Sidan med större och färre tänder är till för klyvning. När man klyver virke, alltså sågar längs med träts fibrer vill man har färre tänder, vilket i praktiken innebär större mellanrum mellan tänderna. Detta mellanrum är till för att transportera bort sågspån. Man vill även ha lite större tänder för att få bra avverkning. Dessa ”regler” gäller inte bara japansågar utan även andra sågar, bandsågsblad eller sågklingor.

Den andra sidan på bladet har tänder som är anpassade för kapning. Kapning är när man sågar tvärs över träts fiberriktning. När man kapar vill man ofta ha finare snitt, det uppnår man med fler och mindre tänder. Dessa tänder är också annorlunda slipade, ofta används en så kallad trapetstandning, vilket innebär att det är tre skärytor på varje tand.

Ryobasågen har ett flexibelt blad och inte heller någon rygg, vilket gör att sågen passar bra för att såga djupt.

Dozuki

Dozuki påminner en del om det vi ofta kallar ryggsåg. Vilket innebär att bladet har en rygg.

En Dozuki har ofta ett väldigt tunt blad, det finns exempelvis Dozuki-blad som endast är 0,2 mm tjocka. Detta är dock inte normalfallet utan de flesta sågarna av denna typ ligger på ca 0,3mm.

I och med den tunna bladet krävs det en förstärkning, en så kallad rygg. Ryggen hjälper till med stabilitet och ser till att sågbladet inte viker sig.

Dessa egenskaper gör att denna typ av såg passar väldigt bra till finsnickeri. Du kan till exempel använda den till att såga tappar eller laxstjärtar. Slipningen är ofta anpassad för kapning snarare än klyvning. Men i och med att sågdjupet är begränsat (på grund av ryggen) så tycker jag det ändå fungerar bra att klyva, exempelvis när man sågar för laxstjärtar.

En Dozuki med rygg från Gyokucho
En Dozuki med rygg från Gyokucho

Kataba

Kataba liknar till utseendet mest Dozuki-sågen men har några skillnader, men även likheter. Detsamma gäller för Ryoban.

För det första är bladet lite tjockare på Kataban, sågladet brukar vara runt 0,5mm. Detta gör att sågbladet inte behöver någon rygg som förstärker. Fördelen med det är att sågdjupet blir oändligt då ryggen inte tar emot.

Katabasågen finns vanligvis med två olika tanduppsättningar, en för kapning och en för klyvning.

Sågen har ofta finare tänder och lämnar därmed bättre finish är Ryoba-sågen.

Azebiki

Den här modellen kan jämföras med en liten Ryoba. Den har nämligen två olika tanduppsättningar, en på vardera sida om bladet, en för kapning och en för klyvning. Däremot är bladet relativt kort och lämpar sig extra bra för mindre snickerier som till exempel fanér och musikinstrument. Därmed inte sagt att det finns fler användningsområden.

Den stora fördelen med denna modell är att man kan börja såga mitt i en planka eller skiva, snarare än att behöva börja från kanten. Detta är möjligt tack vare den ganska speciella formen på sågbladet. Sågbladet är ganska kort och har en konvex/böjd form.

Även denna typ av japansåg har ofta ett rakt handtag i trä.

Mawashibiki

En liten nätt smal såg som kommer åt där andra sågar inte kommer åt. På engelska kallas denna såg för Keyhole saw och som namnet antyder används den ofta för att såga nyckelhål.

Eftersom bladet är så smalt går det även utmärkt att såga kurvor med denna typ av såg.

Kugihiki

Kugihiki är en mindre såg som ofta används för att såga av utstickande delar längst med trät. Till exempel om man har träpluggar eller genomgående tappar fungerar denna såg utomordentligt.

Sågtänderna har näst intill noll skränkning, vilket innebär att tänderna inte är börda utåt, vilket det ofta är på många sågar. Detta gör att risken att skada omgivande trä är minimal när man sågar längs med trät.

Kugihiki har ofta ett väldigt tunt sågblad som är väldigt flexibelt så du enkelt kommer åt.

En Kugihiki – Bild från Wikipedia

Ihopfällbara japansågar

Något som jag sett börjat bli allt mer populärt att japansågar man kan fälla ihop. I ärlighetens namn är japansågar ofta väldigt långa på grund av dess handtag. Detta gör att sågarna är relativt svåra att ta med sig eller förvara till exempel i en verktygslåda. Ofta brukar man förvara sågarna hängande på en vägg eller liknande. En lösning på det problemet kan vara att skaffa en ihopfällbar japansåg.

Dessa sågar har en låsmekanism som gör att bladet låser sig i utfällt läge. För att fälla in bladet lossar man låset och viker in bladet, ofta viks det in i själva handtaget. Detta är bra då det hjälper till att skydda tänderna på sågen.

Vilken modell ska jag välja?

Som med mycket annat beror det på vad du ska använda sågen till och hur din budget ser ut.

Många av dessa modeller finns även tillgängliga i olika längder. Så beroende på vad du primärt ska såga bör man också väga in vilken längd på sågbladet man ska ha. Generellt kan man säga att desto längre sågblad desto snabbare kan man såga. Samtidigt blir ett långt sågblad väldigt otympligt vid mindre snickeri. Så har du planer på att grovsåga och klyva långa plankor hade jag valt ett längre sågbladet. Är det däremot mindre finsnickeri som ska utföras så hade jag valt ett kortare blad.

Ska du ha en såg som fungerar till det mesta hade jag utan tvekat börjat med en Ryoba! Den fungerar utmärkt till både kapning och klyvning och lämnar ett helt ok snitt efter sig.

Efter Ryoba hade jag definitivt köpt en Dozukisåg. Just för det smala bladet som lämnar väldigt fina snitt samtidigt som ryggen hjälper till att stabilisera. Passar utmärkt för laxstjärtar och tappar.

En viktig faktor vid val av japansåg är om sågen har utbytbara blad. Eftersom det är väldigt svårt att slipa dessa sågar så rekommenderar jag att du väljer en modell som tillåter att du byter sågblad.

En annan sak att fundera över är hur du ska förvara din såg, eller om du ofta kommer ta den med dig. Då kanske det kan vara en god idé att välja en ihopfällbar såg?

När använder man japansåg?

I och med att det finns många olika modeller av japansågar, som var och en är anpassade för en viss typ av användning finns det inget generellt svar. Egentligen samma sak som med västerländska sågar, det finns få eller inga modeller som passar till allt.

Men rent generellt skulle jag säga att en japansåg kan användas till allt, precis som en vanlig såg.

I och med att japansågen ofta har väldigt tunna blad passar extra bra när man önskar tunna sågsnitt. Vid finsnickeri kan det vara en fördel med tunna sågsnitt. Om man till exempel sågar fel, eller lite utanför markeringen blir felet inte så stort som med ett grövre sågblad.

Ett annat användningsområde för denna typ av sågar är när man vill såga av längs med trät, till exempel om du har en träplugg du vill såga av. Då passar denna typ av såg med tunna flexibla blad man kan böja för att komma åt. Det kan också vara att du behöver såga av ett dörrfoder för att få in ett golv under.

Ett litet tips när man använder sågen för att såga jämns med är att lägga in bit papper under, på det viset riskerar du inte att repa eller skada ämnet som sågen ”vilar” emot.

En del modeller, till exempel Azebiki är anpassade för att börja såga mitt på en planka eller skiva. Kombinationen av rundad topp och att man drar sågen kan man enkelt börja att såga mitt i plankan utan att först borra hål. Detta vore näst intill omöjligt med att vanligt såg.

Är det lätt att såga med en japansåg?

Ofta när man läser om japansågar så brukar det framgå att det är väldigt lätt att såga med denna typ av såg. Jag tycker det är en sanning med modifikation. Visst är det kanske lite lättare, speciellt precis i början av sågsnittet. Det är även lättare att undvika att bladet viker sig, vilket kan vara vanligt när man som nybörjare använder en vanlig såg. Att bladet viker sig beror ofta på att sågen hamnar snett från spåret sett och när man då trycker på är det lätt att sågen fastnar och bladet böjer sig.

Så jag skulle säga att det är kanske aningen lättare att såga med en japansåg, men den kommer inte hjälpa dig att såga rakt. För att såga rakt eller 90 grader i två led krävs fortfarande mycket träning och den slipper du inte undan bara för att du använder en japansåg.

När man sågar med en japansåg är det också viktigt att inte trycka för hårt. Sågen ska göra jobbet är ett uttryck som stämmer väldigt bra, även på japansågar.

Hur sågar man med en japansåg?

Det är två moment man bör göra annorlunda när man använder en japansåg istället för en vanlig såg. Först är det vilken del av sågen man börjar såga med, det andra är var på plankan man börjar.

Med an traditionell såg börjar man såga längst ut på sågen, och på på bakre delen av plankan.

När man börjar såga med en japansåg börjar man längst ner på bladet, och på främre delen av plankan. Alltså tvärt emot en vanlig såg, vilket är vettigt eftersom sågen avverkar på draget, tvärt emot en vanlig såg.

En del japansågar, till exempel Ryoba har också mindre tänder längst ner på bladet. Detta för att underlätta i starten, när man ska börja såga. Är tänderna för stora är det lätt att sågen ”hoppar” utanför tänkt såglinje.

När man använder klyvsidan på en Ryoba är det mycket enklare om man sågar ”ner” i fibrerna. Tittar man på bilden nedan så börjar jag såga neråt, och inte emot eller uppåt mot fibrerna. Det försvårar sågningen väldigt mycket.

Utbytbara sågblad

Som jag nämnt tidigare i inlägget har många av japansågarnas blad ganska avancerad slipning, ofta är tänderna slipade med tre olika skärytor. Detta gör det väldigt svårt att slipa dessa själv.

Därför är det många tillverkare som har modeller med utbytbara blad. Jag rekommenderar starkt att man köper en såg som låter dig byta blad när det är slut. Vilket brukar ta ganska lång tid beroende på hur mycket du använder sågen. Men jag skulle nog säga att bladen håller skärpan ett eller par år om du sköter om sågen och inte sågar spik eller annat olämpligt.

Hur man går tillväga för att byta blad skiljer sig lite mellan de olika modellerna men ofta är det en väldigt enkel process. En del sågar tillåter helt verktygslöst byte av blad medan andra kräver exempelvis en skruvmejsel. Tittar man på bilderna nedan ser vi två exempel på en Ryoba och en Dozuki.

Dozukisågen (till vänster) har ett lås i form av ett hjul man lossar för att sedan dra ut bladet inklusive ryggen. Ryoba sågen har en skruv som håller bladet på plats. För att lossa bladet tar man helt enkelt bort skruven och drar bort bladet.

Om du bor i japan, eller någon annanstans där det finns experter som slipar just japansågar kan ju andra sågar utan utbytbara blad vara ett alternativ. Men här i Sverige skulle jag rekommendera en modell med utbytbara blad.

Ta väl hand om din såg

Detta gäller inte bara japansågar utan är generella tips.

  • Håll din såg fri från rost. De flesta sågar är idag tillverkade i rostfritt stål, men man bör ändå vara nog att förhindra rost på sågbladet då det kan försämra tänderna och därmed resultatet.
  • Håll din såg ren. Det är viktigt att hålla sågen ren från harts och annan smuts. Jag brukar använda ren bensin för att ta bort harts, det fungerar bra och inte bara på japansågar.

Vilken japansåg är bäst?

Det finns ganska många tillverkare av japansågar, både från japan men också från andra delar av världen. Jag skulle rekommendera en känd tillverkare som fortfarande tillverkar sina sågar i Japan. Det krävs lite undersökning men ofta är dessa inget man hittar i den vanliga bygghandeln.

Tyvärr finns det en del webbsidor där ute som rekommenderar ”japansågar” från vanliga bygghandeln. Jag har provat någon sån modell och skillnaden är ganska stor. Så återigen, undvik sågarna från bygghandeln och satsa på en såg från en känd tillverkare, se listan nedan.

Själv har jag använt Gyokucho mycket som är en välkänd tillverkare och är relativt lätta att få tag på.

Tillverkare av bra japansågar

Här följer en lista över tillverkare från japan som har bra japansågar.

Sammanfattning

Japansågar är riktigt trevliga sågar om man hanterar dom rätt. De sågar när du drar sågen bakåt snarare än framåt, de har ofta ett långt handtag i trä som låter dig använda båda händerna när du sågar.

Det är viktigt att hitta en modell som är anpassad för det man ska använda sågen till. Men generellt skulle jag säga att du kan börja med en Ryoba som både klyver och kapar utan problem. Den fungerar utmärkt som ”all round” såg. Har du planer på mer finsnickeri rekommenderar jag att nästa såg blir en Dozuki.

Jag rekommenderar också att du köper en såg med utbytbara blad, detta för att japanska sågar är väldigt svåra att slipa själv. Många japanska sågar har tre skäreggar.

Ytterligare en rekommendation är att du inte köper en japansåg från bygghandeln utan försöker hitta en såg tillverkad i Japan. Se listan över tillverkare ovan.

Ta väl hand om din såg, undvik rost och håll den ren.

Similar Posts