Träplugg eller rundstav
Handverktyg | Test

Göra egen rundstav (eller träplugg) med Veritas Dowel maker

Att kunna göra egna träpluggar eller egen rundstav kan vara billigare och resultatet kan blir bättre. I detta inlägg tänkte jag visa hur jag går tillväga när jag tillverkar egna träplugg eller rundstav med hjälp av ett pluggverktyg från Veritas.

Träpluggar används ofta vid finsnickeri för att på ett enkelt sätt sammanfoga olika träbitar. De kan också användas för att linjera upp plankor vid tillverkning av en limfog. Med samma verktyg kan du också tillverka rundstav, som har flera olika användningsområden. Jag använder bland annat rundstav för att tillverka knopplister.

Det kan också vara bra att kunna tillverka egna pluggar om du vill ha dom synliga, då vill man förmodligen ha pluggar i samma träslag som övriga trät. Att hitta färdiga pluggar i andra träslag till exempel ek kan vara ganska svårt.

veritas dowel maker
Pluggskärare från Veritas

Göra träplugg med pluggverktyget från Veritas

Pluggverktyget från Veritas kan liknas vid en större och kraftigare pennvässare. Verktyg kan användas för hand men det kan bli jobbigt i längden, så jag gör oftast första delen för hand och använder sedan en skruvdragare.

Det är också en fördel att ha ett skruvstäd, framtång eller baktång att fästa verktyget i.

  1. Jag brukar börja med handkraft, antingen spänner jag fast verktyg i arbetsbänken eller håller jag verktyget i ena handen och träbiten i den andra, sedan snurrar jag verktyget. På detta sätt får man en rund ände man kan fästa i borrmaskinen.
  2. Jag använder den vanliga chucken på borrmaskinen för att spänna fast ämnet. Vill man undvika detta kan man istället använda en spännhylsa med lämplig storlek för att fästa ämnet.
  3. När ämnet sitter i borrmaskinen är det dags att göra färdigt pluggarna/rundstaven. När man kör med borrmaskinen gäller det att ha lite känsla hur snabbt man ska köra borrmaskinen samt hur hårt man ska trycka.

    Man vill även undvika att stålet i pluggverktyg blir för varmt, detta gör att stålet mister sin skärpa snabbare en vanligt.
  4. Jag brukar sedan avsluta med att behålla rundstaven i borrmaskinen och kör sedan försiktigt med sandpapper för att få en fin yta.

Pluggverktyg från Veritas

Prislappen på ca. 500:- gör att detta verktyg kanske inte köps av vem som helst, men planerar du att tillverka mycket plugg eller rundstavar så tycker jag absolut att verktyget är värt sina pengar.

Det som medföljer är en insexnyckel för att ta bort stålet, ett stål, verktyget samt en liten manual.

Det jag tycker man ska vara uppmärksam på är att verktyget endast finns i brittisk måttenhet, alltså i tum. Det är egentligen inget problem i sig, men det kan vara svårt att hitta motsvarande borrdiameter i Sverige. Jag brukar därför köra ganska grovt sandpapper för att få ner diametern på staven ytterligare något.

Pluggverktyget finns för tillverkning av rundstav med följande diameter: 9,5mm, 11,1mm 12,7mm.

Stålet går att plocka bort helt när det är dags att slipa det, jag använder Tormek och jiggen för knivar vilket fungerar bra. Eftersom stålet är böjt så kan det vara lite svårare att slipa på ex. en våtsten.

Slutligen vill jag säga att det är ett riktigt bra tillbehör med hög kvalité, jag har säkert kört ett par hundra meter, och allt fungerar precis som när det var nytt, förutom att jag fått slipa stålet några gånger.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *