Handverktyg | Test

Är Kirschen (Two Cherries) stämjärn bra?

Stämjärnen från Kirschen eller Two Cherries som de också kallas är enligt mig väldigt prisvärda. För endast ett par hundralappar får du ett stämjärn som håller skärpan, är relativt lättslipade med bekvämt handtag i avenbok. Med en nyslipad egg klarar dessa stämjärn det mesta och dessutom till ett lågt pris.

Stämjärn Kirschen (Two Cherries)

9 out of 10

Perfekt för dig som köper dina första stämjärn!

Pris
10/10
Skärpa
8/10
Känsla
8/10
Kvalité
8/10

Pros

Bra kvalité med trähandtag

Prisvärda

Set levereras i trälåda

Cons

För stor kan mellan fasning och baksida

De här stämjärnen är vad man man skulle kalla vanliga stämjärn som passar till många moment inom snickeri.

Stämjärnsset från Kirschen (Two Cherries)

Bekvämt handtag av avenbok

För att klara slag från en klubba har man valt ett handtag av avenbok. Ett mycket bra val då avenbok är hårt och slitstarkt vilket gör att det passar väldigt väl till stämjärn. Avenbok kallas ibland också för vitbjörk och användes ofta förr när man behövde slitstarkt och tåligt material.

Jag har haft min stämjärn från Kirschen i snart 6 år och även på de stämjärn jag använt mest är handtaget fortfarande helt intakt. Jag har dock alltid använt en klubba eller hammare av trä, och inte en vanlig hammare i metall, vilket är en dålig idé när det gäller stämjärn med trähandtag.

Det finns dock vissa undantag, en vanlig snickarhammare om vi kallar den så bör man aldrig använda, men det finns speciella klubbor med huvud tillverkade av mässing som man kan använda i kombination med stämjärn.

Om det när någonting man kan anmärka på när det gäller handtagen så är det den runda klack längst ner på handtaget. Handtaget i övrigt är platt vilket gör det bekvämt men förhindrar också att stämjärnet rullar av bänken, men med den runda klack som är längst har stämjärnen lättare för att rulla iväg.

Högst upp är en metallring för att förhindra att trät spricker när man slår.

Fasade kanter – så kallat ”bevel edge”

Stämjärnet från Kirschen är av typen bevel edge, vilket innebär att kanterna är avfasade. Detta är främst för att man ska komma åt lite bättre när man förbereder fogar.

Hur mycket kanten är fasad skiljer sig mellan olika tillverkade. Om vi tittar på bilden till höger ser vi stämjärnen från Kirschen, här ser vi att vinkeln är inte gjord så att avfasningen möter baksidan av stämjärnet utan man har lämnat någon millimeter. Här finns tillverkare som låter fasningen och baksidan gå helt ihop, nackdelen då är att kanten där sidorna möts blir väldigt vass, så pass vass att man skär sig.

Kirschen har istället valt att inte låta avfasningen på stämjärnet gå hela vägen utan man har istället lämnat någon millimeter. Fördelen är att du kommer inte skära dig. Men nackdelen är att det är svårt att komma åt vid vissa sammanfogningar, till exempel vid tillverkning av laxstjärtar. Det går att få ett ok resultat med lite pill, men jag hade önskat att den kanten inte var så hög.

Så vet du att du kommer göra mycket laxstjärtar rekommenderar jag andra stämjärn med en mindre kant, Till exempel från Lie Nielsen eller Veritas.

Härdat polerat stål

Stämjärnen från Kirschen är polerade, vilket ser ganska trevligt ut och det minskar också friktionen mellan trät och stålet. Eftersom de polerar stålet kommer det ha rundats av något. Den här modellen finns också i opolerat stål, men den verkar vara ganska ovanlig i Sverige.

Slipa stämjärnet/stålet innan användning

Dessa stämjärn är inte riktigt färdiga direkt från fabrik. Det beror i och för sig på lite vad du ska använda dom till, men vill du ha riktigt vassa stämjärn och bra precision finns är det några moment du måste göra innan användning.

För det första bör man se till att baksidan är helt platt. När jag köpte mina var de relativt jämna och behövdes inte jättemycket arbete med att jämna till baksidan. Detta kan göras med en platt våtsten eller kan man använda sidan av stenen på till exempel en Tormek.

När baksidan är platt bör du slipa stämjärnen. De levereras från fabrik med en slipvinkel på 25 grader, vilken är en normal vinkel för stämjärn. Beroende på hur du väljer att slipa dina stämjärn kan du förbättra den redan 25 gradiga vinkeln alternativt slipa en ny primäregg, på 27 grader.

Att arbeta med stämjärn från Kirschen

Jag har haft dessa stämjärn i ganska många år nu och använt de främst till finsnickeri men också använt till vanligt byggsnickeri. Att använda dessa stämjärn till vanligt snickeri är ingen jag rekommenderar. Ska du ha stämjärn som tål lite tuffare tag skulle jag satsa på nån annan modell.

Till finare och ”lugnare” snickerier tycker jag dessa stämjärn fungerar väldigt bra. Ser du bara till att ha en vass egg klarar de det mesta.

Om jag försöker svara på frågan i rubriken: Är Kirschen stämjärn bra? så vill jag svara ja. För de flesta kommer dessa stämjärn fungera alldeles utmärkt utan att helt tömma plånboken.

Behöver man ett set med stämjärn?

På denna fråga vill jag svara Nej, är du osäker på om du behöver ett set, alltså flera olika storlekar rekommenderar jag att du börjar med att köpa ett. Detta för att känna hur det känns och om det passar dig. Priset att köpa styckvis blir ungefär detsamma, om man inte räknar man trälådan man får när man köper ett set.

Personligen har jag märkt att jag kanske använder två, max tre av dessa olika stämjärn.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *